Natuur Zakynthos

 

 

De natuur van Zakynthos is gevarieerd, vooral in het voorjaar is Zakynthos, zoals alle Ionische eilanden, een groen eiland. Veel van het binnenland is nog onbekend en ongerept. De Venetianen noemden het eiland: Fiore de Levante – Bloem van het Oosten. Zakynthos heeft een rijke reptiel fauna; slangen, hagedissen, landschildpadden en zeeschildpadden. Bij het eiland komen de meeste zeeschildpadden van Griekenland voor, ook leven er veel libellen.

 

 

Op het strand van Gerakas is een zeeschildpad teruggezet in zee. De schildpad heeft nu een satellietzender op de rug. Hiermee is het onderzoeksprogramma “De Odyssee van de caretta caretta” gestart. De reis van de schildpad door de zeeën van Griekenland kan zo gevolgd worden. In totaal zal het onderzoeksprogramma tien schildpadden met een zender uitzetten. 

 

 

Er zijn drie belangrijke wetlands met ecologische waarde: Zakynthos Salines of Alykes, lagoon en zoutvelden: belangrijke tussenstop voor migrerende vogels. Keri Lake lagoon en wetland: een zoet (vers) water kustmoeras: belangrijk zoet (vers) water ecosysteem. Laganas baai, wetland en grasvelden: onder andere Posidonia (zeegras), lokaal belangrijk voor biodiversiteit. Alle drie de gebieden hebben hinder van menselijke activiteiten in het gebied.

 


Grotten Zakynthos

 

Op Zakynthos zijn veel grotten, er zijn veertien grotten open gesteld en bereikbaar voor publiek.

 

 

De Blauwe Grotten zijn en worden gevormd door erosie van de bodem. Er zijn fraaie stenen bogen gevormd en

de weerkaatsing van het licht geeft een blauwe gloed aan het water en de rotsen. Vroeg in de ochtend zijn er

de meeste kleurschakeringen.

 

 

De Blauwe Grotten liggen vanaf Volimes tussen Korithi en de Skinari Kaap. Excursies vanuit Tsilivi en andere plaatsen zijn mogelijk.

 


 

Een schilderachtige, mystieke route door een heel oude olijfboomgaard op Zakynthos. Het beginpunt ligt bij restaurant Vardiola in Porto Koukla, dan de weg volgen in de richting van Katseti en Lithakia.

 


Krenten op Zakynthos – Griekenland   

 

Het is goed om te zien dat niet de hele bevolking van Zakynthos zich op het toerisme heeft gestort. In de binnenlanden van Zakynthos worden in augustus de druiven geplukt om deze in twee weken te laten drogen tot krenten. De krenten zijn van het druivenras Vitis vinifera Korinthiaka. De naam is een geoniem en komt van de havenplaats Korinthos of Korinthie in Griekenland. Deze krent wordt ook wel Gulf genoemd. Andere soorten uit Griekenland zijn de Vostissa en de Provincials.

 

 

Het is een kleine donkerpaarse druif. Deze druif wordt ook wel gewoon als verse druif verkocht, het is een smakelijke, zoete, pitloze druif. Griekenland is in Europa de belangrijkste producent van krenten. De plaatselijke bevolking die nog steeds dit werk doet is uiterst gastvrij, voordat je het weet krijg je een grote bos druiven in je handen waarvan je afvraagt hoe je die op krijgt.

 


 

 

                              Kaart van het Nationale Marine Park Zakynthos, beschermde gebieden.   

 

 Zakynthos

  

 Zakynthos-stad   Argasi   Vasilikos   Gerakas   Kalamaki   Laganas   Agios Sostis 

 

Porto Koukla   Keri Lake    Agios Leon    Agios Nikolaos   Makrys Gialos   Alykes   Tsilivi

 

 Natuur Zakynthos