Ilia

 

De regio Ilia valt onder de bestuurlijke regio van West-Griekenland, de hoofdstad van de regio is Pyrgos. Ilia ligt in zijn geheel op het schiereiland Peloponnesos. De meeste bekende plaats van de regio is Olympia met het oude Olympia complex waar nu nog elke vier jaar de Olympische Spelen worden geopend. In de bergen bij Adritsena ligt de tempel van Vasses. Vanaf Zacharo en Kourouta langs de kust tot ver in de regio Messinia ligt het langste zandstrand van de Peloponnesos. De bijnaam van Zacharo is suikerstad dit vanwege de zoete tomaat die gekweekt wordt en uniek is voor deze streek.

 

De berggebieden die achter Olympia liggen zijn ruige gebieden met veel dennenbossen en rivieren. Een belangrijke rivier in de regio Ilia is de Alphios rivier, het is tevens de langste rivier van de regio. De Alphiosrivier heeft vertakkingen zoals de Ladonas rivier, de Erymanthos, de Sireos en de Aroanios rivieren. Bij Kyllini ligt een mooi en belangrijk natuurgebied, de Kotychi Lagoon het is een wetland met de beschermde Ramsar wetland status.

 


Ilia – Ileia – Ηλεια

 

De regio Ilia heeft een oppervlakte van ruim 2.600 vierkante kilometer en bestaat sinds de Griekse administratieve hervorming (2011) uit 7 gemeenten :

 

Olympia (Ancient Olympia)    Andravida – Kyllini   Andritsena – Krestena   Ilida  Pinios  Pyrgos    Zacharo

 


Plaatsnamen in de regio Ilia :