Achaia

 

Kenmerkend voor de regio Achaia zijn de natuurgebieden tussen Kato Achaia en Varda, deze wetlanden zijn beschermd door het Ramsar verdrag, zoals de Kalogria lagune. Rondom Varda is veel tuinbouw, in het vroege voorjaar worden de aardbeien geteeld vooral voor export naar West-Europa. In het gebied ligt het vliegveld Araxos, een militair vliegveld maar in het toeristen seizoen landen er veel charters vanuit Groot-Brittannië.

 

 

Patra is het dynamische middelpunt van Achaia met de dagelijkse ferries naar Italië en veel Griekse Eilanden. De nieuwe ferry haven is in 2012 gereed gekomen en er wordt hard gewerkt aan de nieuwe spoorlijn, via Korinthe naar Athene. Dit is helaas niet het geval met de nieuwe auto snelweg (2013), een geldverslindend project met veel tunnels en viaducten. De oude tolweg is grotendeels eenbaans en heeft de bijnaam “dodenweg”; de meeste verkeersongevallen vinden op deze weg plaats. Als u tijd genoeg heeft volg dan de tolvrije provinciale route. De prachtige brug van Rio is het meesterwerk van de regio, maar met de ferry de golf van Korinte oversteken is de helft goedkoper. Het Chelmos gebergte met toppen van meer dan 2000 meter hoogte begrenst de oostzuid grens van Achaia, het spoorlijntje naar Kalavryta is een sensatie en bezoek zeker het klooster Mega Spileo. Achaia is, door de gunstige regenval en de langzame dooi van de sneeuw in het voorjaar, een groene provincie met veel flora en fauna.  

 

 


Achaia – Achaïa – Αχαιας

 

De regio Achaia heeft een oppervlakte van bijna 3.400 vierkante kilometer en bestaat sinds de Griekse administratieve hervorming uit 5 gemeenten: Aigialeia (Egialia), Erymanthos, Kalavryta, Patra en Dytiki Achaia (West Achaia).

 

 


Plaatsnamen in de regio Achaia :