Vis eten in Griekenland

Al sinds de Griekse oudheid wordt vis geprezen vanwege de bijdrage aan een gezonde en evenwichtige voeding. Het bevat belangrijke eiwitten, vitaminen en mineralen zoals jodium, selenium, fosfor, kalium, ijzer en calcium. Vis bevat een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, onverzadigde vetzuren die het lichaam o.a. beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vis is een belangrijke pijler van het mediterrane voedsel. Een vis is vers als de ogen nog glanzend en helder zijn en als bij een druk op het vruchtvlees er geen deuk achterblijft. Verder hoort verse vis vrij neutraal te ruiken, hoe sterker de vislucht, hou ouder de vis. Bevroren vis heeft geen invloed op de voedings-waarde mits deze vers is ingevroren. Als de geur van vis storend is, smeer dan de handen en kookgerei in met citroensap. 

 

Griekse vissoorten met de Nederlandse namen en de Griekse namen, in het Grieks en fonetisch:

 

Ansjovis – ΓΑΥΡΟΣ- Gavros, wordt sterk gezouten gegeten, bv op pizza’s of als meze.

Forel – ΠΕΣΤΡΟΦΑ – Pestrofa, leeft in het koude water van de bergrivieren in Noord-Griekenland.

 

 

Goudbrasem of Dorade Rosé – ΤΣΙΠΟΥΡΑ – Tsipoura, leeft in de Griekse zee in kleine scholen in vrij ondiep water. Wordt in zee gevangen maar ook gekweekt. De vis wordt gebakken of gegrild, is zacht van smaak, een aanrader.

 

Harder – ΚΕΦΑΛΟΣ – Kefalos, wordt gekookt of gebakken gegeten, leeft in ondiep water bij de Griekse kust.

 

 

Kabeljauw – ΒΑΚΑΛΙΑΡΟΣ – Bakaliaros is een vis die in diep water leeft en algemeen voorkomt in de zeeën

van Griekenland. Het vlees is wit, wordt zowel gebakken als gekookt gegeten. Stokvis is gedroogde en gezouten kabeljauw. Kabeljauw wordt op Onafhankelijkheidsdag in Griekenland algemeen gegeten.

 

 

Langoest of krab– ΚΑΒΟΥΡΙ – Kavouri, de naam ΑΣΤΑΚΟΣ – Astakos -kreeft wordt soms gebruikt voor deze langoest. Kreeft – ΚΑΡΑΒΙΔΑ – Karavida.

 

Makreel – ΣΚΟΥΜΠΡΙ–  Skoumbri, komt veel voor in Griekenland, wordt vaak gebakken of gegrild gegeten.

In de lente wordt de makreel in Griekenland wel in de zon gedroogd.

 

 

Pagrus – ΦΑΓΚΡΙ – Fagri is ook een zeebrasem soort, leeft in grote aantallen in de Griekse zee. Het is een vlezige en smakelijke vis, die op veel verschillende manieren gegeten kan worden. De vis wordt ook gebruikt in psari plaki recepten, een Grieks ovengerecht.

 

Pieterman –  ΔΡΑΚΑΙΝΑ – Drakena . De “vrouwelijke draak”, de Pieterman leeft in ondiep water of in het zand, wachtend op prooi. Let goed op het verwijderen van de eerste rugvin en de stekels bij de kieuwen, deze zijn giftig.

De Pieterman heeft stevig vruchtvlees en wordt wel in de soep (kakavia) gegeten maar kan ook als filet worden gebakken, met of zonder een beslaglaagje.

 

Pikarel  –  ΜΕΝΟΥΛΑ  – Menoula. De Pikarel of de Mendole Pikarel leeft in ondiep water op een diepte van circa

20 cm boven het zeewier of boven rosten. Het is een kleine vis van 20 tot 25 cm en wordt meestal gebakken gegeten maar kan ook gegrild worden. De Mendole Pikarel wordt ook wel Maena Maena genoemd, dit om een onderscheid te maken met de Pikarel Maena Smaris – ΜΑΡΙΔΑ – Marida. De Marida is wat kleiner, maximaal

15 cm en leeft in grote scholen in de Griekse zeeën. Vooral de Maena Smaris wordt gezien als een ware delicatesse en wordt meestal gebakken gegeten.

 

 

Pijlinktvis  – ΚΑΛΑΜΑΡΙ – Kalamari (Calamari) wordt gebakken of gegrild gegeten.

 

Poon – ΚΑΠΟΝΙ – Kaponi, leeft in Griekenland in bv. de Egeïsche Zee, wordt onder andere in soep gegeten.

 

Roodgebaarde barbeel  – ΚΟΥΤΣΟΜΟΥΡΑ – Koutsomoura, de vis lijkt op de zeebarbeel maar heeft meer een stompe snuit. Een lekkere vis die meestal gebakken wordt gegeten.

 

Sardine (Sardien) – ΣΑΡΔΕΛΑ – Sardine, is zeer algemeen in Griekenland en leeft in open zee in grote scholen.

schorpioenvis-skorpina
schorpioenvis-skorpina

 

Schorpioenvis – ΣΚΟΡINA – Skorpina en ΣΚΟΡΠΙΟΣ – Skorpios, de Skorpina wordt meestal in de soep gegeten. De Skorpios is een kleinere schorpioenvis en wordt gekookt gegeten.

 

Scarus Cretensis (Papegaaivis) – ΣΚΑΡΟΣ – Skaros, leeft diep in zee, wordt gezien als zeer smakelijk.

 

Serranus hepatus – Kleine schriftbaars – ΠΕΡΚΑ – Perka, lid van de zeebaarzenfamilie, zwemt bij voorkeur op een zeewier begroeide bodem. Een bijzonder smakelijke vis maar met veel graat, gebakken of gekookt.

 

Een Griekse visserswijsheid is: volg de Perka en vang een octopus.

 

Snoek – ΤΟΥΡΝΑ – Tourna, leeft vooral in het noorden van Griekenland, wordt gerookt of gezouten gegeten.

  

Tong – ΓΛΟΣΣΑ – Glossa, leeft op de vlakke bodem van de zee en neemt de kleur van de omgeving aan.

Het vlees is lekker, niet vet en wordt meestal gebakken of gegrild.

 

Zalm – ΣΟΛΟΜΟΣ – Solomos, meestal geïmporteerd, wordt gebruikt in Griekse recepten, zoals zalm met tzatziki.

 

 

Zeebaarsfilet – ΛΑΥΡΑΚΙ – Lavraki wordt in Griekenland gekweekt en ook geëxporteerd, het is een smakelijke vissoort en wordt meestal gebakken of gegrild gegeten.

 

 

Zeebarbeel of Mul – ΜΠΑΠΜΠΟΥΝΙ – Barbouni is een kleine smakelijke vis die gebakken of gegrild wordt gegeten.

De roodbruine kleur van de vis hangt af van zijn leefomgeving.

 

 

Zeebrasem – ΛΥΘΡΙΝΙ – Lithrini leeft in Griekenland vlak langs de kust in ondiep water. De Lithrini wordt ook

wel Pandora of rode zeebrasem genoemd. Het vlees is blank, wordt gebakken of gegrild gegeten en is erg lekker.

 

 

Zonnevis – ΧΡΙΣΤΟΨΑΡΟ – Christopsaro, leeft vlak op de bodem van de zee en wordt op verschillende manieren gegeten, bv. gegrild of in vissoep. Hondshaai of zeepaling – ΓΑΛΕΟΣ – Galeos, wordt gebakken of gefrituurd gegeten, heeft smeuïg vlees en geen graten maar kraakbeen. Garnalen – ΓΑΡΙΔΑ – Garida.

 

Zwaardvis – ΧΙΦΙΑΣ – Xifias, wordt meestal als plaki gerecht (uit de oven) gegeten of als souvlaki.

 

 

Goedkope vissoorten zijn bv de Umbrina cirrosa of Ombervis – ΜΥΛΟΚΟΠΙMilokopi, deze wordt wel

gebruikt voor vissoep. Gestreepte tonijn  – ΠΑΛΑΜΙΔΑ – Palamida, volgens Wikipedia potentieel gevaarlijk, omdat er vermeldingen van ciguatera-vergiftiging zijn geweest. De Gestreepte bokvis – ΣΑΛΠΑ – Salpa,

deze heeft, volgens sommige ervaringen, hallucinerende effecten, vooral de kop en de ingewanden.


 

 

Andere Griekse gerechten

 

©  Ecogriek