Trikala

 

Trikala ligt in de regio Thessalië, 30 kilometer ten zuiden van Kalambaka en de Meteora kloosters. De stad is gebouwd op het oude Trikka, genoemd naar de nimf Trikka, dochter van de Asopus rivier. In de oudheid stond Trikala bekend als de geboorteplaats van Asklepios, in de Griekse mythologie de god van de geneeskunde.

 

Het Asklepion van Trikka, een kuuroord en medisch centrum, is het oudste asklepion van Griekenland en werd al door Homerus genoemd.

Hippocrates werkte in het kuuroord en plukte geneeskrachtige kruiden op de Koziakas berg.

 

 

 

 

De restanten van het oudste asklepion zijn nog te zien in de stad. De Asklipios promenade is nu voetgangersgebied en de grootste winkelstraat van de stad.

 

Door Trikala loopt de Litheos rivier en volgens de mythologie is deze rivier de geboorteplaats van Asklepios, de bijnaam van Litheos werd “rivier van de vergetelheid”. Over de rivier liggen verschillende bruggen, de centrale brug verbindt de Asklipiou promenade met het centrale plein van de stad.

 

 

In het noordoosten van Trikala ligt het fort, de vesting, een Byzantijns kasteel diende ter verdediging van de strategisch gelegen stad. De klokkentoren was en is nu nog het meest herkenbare punt van Trikala. De vesting is open voor bezichtiging van dinsdag tot en met zondag van 09:00 tot 15:00 uur. In de zomermaanden is er op de binnenplaats van het kasteel een openlucht theater met verschillende voorstellingen.

 

Tevens is er een archeologisch museum met vondsten uit het oude Trikka. Aan de oostkant van het kasteel ligt de wijk Varousi, het was een welvarende wijk en de architectuur van de herenhuizen en de vele kerken is kenmerkend voor Trikala. Nieuwe huizen in de wijk hebben ook de architectonische kenmerken van lange dakranden en een licht overhangende  bovenverdieping.

 

Ten zuiden van Trikala ligt de Koursoum moskee, de moskee is halverwege de zestiende eeuw gebouwd ter ere van prins Osman Shah, zoon van Sultan Suleiman. De koepel van de moskee heeft een diameter van 18 meter en een perfecte akoestiek. In het gebouw worden onder meer lezingen gehouden, naast de moskee staat een achthoekig mausoleum. Ten noorden van de stad ligt de profeet Ilias heuvel met de profeet Ilias kerk. Het is een mooie groene omgeving en op de top van de heuvel is een stadsdierentuin.

 


Vakantie boeken

 

 hotels voor de beste prijs