Serres

 

Serres ligt in Centraal-Macedonië op circa 80 kilometer ten noordoosten van Thessaloniki. Ten oosten van Serres ligt de plaats Drama en ten westen ligt het wetland Lake Kerkini. De plaats Serres is de hoofdstad van de regionale eenheid Serres in de nieuwe Griekse administratieve indeling.

 

De stad had in het verleden verschillende namen, Herodotus noemde de stad Siris, de Romeinen noemden de stad al Sirae (meervoud) of Sirra (enkelvoud).

 

 

Byzantijnse tijd

 

In de Byzantijnse tijd was Serres een grote, rijke en sterke stad met een burcht en de hoofdstad van het gebied rondom de Stymonas rivier.

 

Tijdens de Slag van Serres in 1196 veroverden de Bulgaren de Byzantijnse stad. Later veroverden de Serviërs de stad en tijdens de Slag van Maritsa in 1371 behaalde het Ottomaanse Rijk de overwinning.

 

In de tweede wereldoorlog werd Serres bezet door de Duitsers, de Joodse bevolking werd op deportatie gezet naar Treblinka. De stad kwam onder beheer van Bulgaarse bondgenoten, eind 1944 werd de stad bevrijd en weer van Griekenland.

 

In Serres zijn veel Byzantijnse monumenten zoals de Toren van Oresti op de Akropolis ook wel Koulas genoemd.

 

De restanten van de toren liggen op de begroeide heuvel aan de westkant van de stad.

 

Een belangrijk Byzantijns monument is de herbouwde kerk van St. Theodoron, de oorspronkelijke kathedraal is gebouwd tussen de vijfde en zesde eeuw.

 

 

Monumenten uit latere periodes zijn de moskee Eski, de Mehmet Bei en de Mustafa Bei moskee.

In Serres staat het “oude Orpheus”, het gebouw is het regionale theater en er zijn in de stad verschillende musea, zoals een archeologisch museum.

 

 

 

 

 

Serres handelscentrum

 

Serres was in het verleden een van de belangrijkste Griekse katoensteden, de katoen werd onder meer geëxporteerd naar Italië, Duitsland en Frankrijk. In de omgeving wordt nog steeds katoen, tabak en vlas verbouwd maar het is nu vooral het economische handelscentrum voor Bulgarije en Griekenland.

 

 

 

 

Het is een moderne stad met hotels, restaurants, winkels en pleinen.

 


 

hotels voor de beste prijs