Lindos Akropolis

 

Lindos Akropolis

 

De Akropolis van Lindos is de bovenstad van Lindos. De Akropolis werd waarschijnlijk al bewoond in de Minoïsche tijd, circa 2.000 jaar v. Chr. Circa 700 v. Chr. sloot Lindos zich aan bij de stedenbond van de Dorische Hexapolis. De Lindiërs waren zeelieden. Lindos stond bekend om haar voorspoed en rijkdom. Op de akropolis werd de moedergodin Athena Lindia aanbeden. Aan het eind van de 4deeeuw v. Chr. werd een nieuwe tempel gebouwd gewijd aan Athena Lindia. De tempel had een voorhof en propyleeën. Circa 200 jaar later werd het uitgebreid met een Dorisch portico en een ceremoniële trap en later bouwden de Romeinen er nog een kleine tempel bij, de Psythiros tempel.  

 

 

Toen apostel Paulus voet aan wal zette verspreidde het christendom zich er werden er kerken gebouwd. De ridders van St. Jan bouwden een Johannes-kerk en tijdens de Turkse bezetting werden veel bouwwerken een ruïne. Vanaf 1900 werden opgravingen verricht en restauratie werkzaamheden uitgevoerd. In het dorp Lindos, op weg naar de akropolis, staat deze Panagia kerk. In de kerk zijn iconen schilderingen, fresco’s, van Grigoros van Symi uit 1799.

 

 

De Riddervesting of het Kasteel van de Ridders van St. Jan. In de muren van het fort zijn wapenschilden te zien van grootmeesters (een ridderorde) van de orde van St. Jan. Voor het Kasteel van de Ridders van St. Jan is een reliëf in de rots uitgehouwen. Het reliëf toont een Helleense trireme, een antiek schip met drie rijen roeiers. Het reliëf was een geschenk aan Agesandros van Mykonos.

 

Dorische portico en brede trap

 

Het Dorische portico (portiek) is een arcade (gaanderij), die naar de brede trap en de propyleeën (voorpoort) leidt. De Dorische portico heeft een lengte van 88 meter. Van de oorspronkelijk 42 zuilen staan er nu nog 20. Achter de zuilen ligt de trap die naar de propyleeën leidt. Bij de bouw van de propyleeën werden die van het Parthenon in Athene als voorbeeld gebruikt.

 

 

De tempel van Athena Lindia is een tempel van 21 bij 9 meter, een kleine tempel maar wel één van de belangrijkste tempels in het oude Griekenland. De tempel werd in de 4de eeuw verwoest. De tempel is nu gedeeltelijk gerestaureerd. Vanaf hier is er mooi uitzicht op de Baai van apostel Paulus ook wel St. Paulus of St. Paul Bay genoemd.

 

 

Scènes van de film: “The Guns of Navarone” uit 1961 werden gefilmd vanaf de Akropolis van Lindos. Anthony Quinn één van de hoofdrolspelers, was zo onder de indruk van het gebied dat hij een stuk land kocht op Rhodos.

 

De Akropolis is in de zomermaanden geopend van 08:00 uur tot 17:00 uur, buiten het seizoen geopend

van 08:00 tot 15:00 uur, op maandag gesloten.

 

 Lindos                                                                                                                                Rhodos