Rethymnon Fortezza

 

Het Venetiaanse fort in Rethymnon op Kreta wordt wel gezien als het grootse Venetiaanse fort ter wereld. De kaap aan het einde van de landtong van Rethymnon wordt Paleokastro genoemd, al sinds de 16de eeuw v. Chr. werden er belangrijke bouwwerken op deze heuvel gebouwd zoals tempels voor Artemis, Athene en Apollo. Van 1573 tot en met 1583 bouwden de Venetianen het huidige fort.

Het fort diende onder meer als schuilplaats voor de bevolking van de stad maar toen in 1645 de Turken de stad binnenvielen bleek het fort vrij nutteloos, Rethymnon werd binnen 24 uur bezet. In augustus 1944 sprongen vrouwen van Rethymnon van de muren van het fort om te voorkomen dat ze in gijzeling werden genomen door het terugtrekkende Duitse leger.

 

Binnen in fortezza is er onder meer de Sultan Ibrahim moskee, een kapel, restanten van andere gebouwen en een openluchttheater te zien. In de zomermaanden worden er regelmatig concerten in het Fortezza gehouden.

 

Tegenover de ingang van Fortezza ligt het Archeologische Museum, dit gebouw was van oorsprong een gevangenis. In het museum zijn voorwerpen te zien vanaf de eerste bewoning op Kreta tot aan het heden. De uitgebreide collectie bestaat onder meer uit gereedschappen, aardewerk uit de Minoische periode, beeldjes, munten en sarcofagen. Het archeologisch museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 08:30 tot 15:00 uur.

 

 

 

 

 

Vanuit het fort is er mooi uitzicht over de stad en de Kretenzische Zee.

 

Kissamos    Chania    Rethymnon    Rethymnon Fortezza    Bali    Agia Pelagia

 

 Iraklion     Kokkini Chani    Malia

 

Sissi     Agios Nikolaos    Koutsouras