Taygetos

 

Taygetos

 

Het Taygetosgebergte of Central Taygetos is een niet-beschermd gebied natuurgebied van 12.000 hectare tussen Kalamata en Sparta en achter Kardamyli en Stoupa gelegen, in de departementen Messinia en Lakonia. De naam Taygetos is afkomstig van nimf Tayget de dochter van Atlas. Het gebergte heeft vijf toppen en wordt daarom ook wel Pentadaktylos genoemd (vijf-vingers).

 

 

Op de hoge pieken zoals Xerovouna, Zitali en profeet Ilias (2404m) ligt meestal sneeuw. Ideaal gebied voor bergwandelaars, onontdekt en geïsoleerd. Bekende wandelroute is de Europese E4 of, meer avontuurlijk, over een muilezelpad de diepe Viroskloof in. De zeer rijke flora en fauna maken dat het gebied tot beschermd gebied zou moeten worden verklaard. Ondanks vele pogingen hiertoe is dat nog niet gelukt.

 

 

Het gebied is verrassend groen, cipres, amandelboom, eucalyptus, acacia, steeneik, zwarte den enz. We vinden hier zo’n 150 inheemse plantensoorten waarvan er 26 alleen in de Taygetos voorkomen zoals een Campanula soort. Verder veel soorten orchideeën, lavendel, anemoon en affodil. Er zijn zo’n 85 vogelsoorten, waaronder uilen, de havik, blauwe rotslijsters, de buizerd, valken en de gouden adelaar.

 

 

Speciaal belangrijk in het gebied is de Eleonora’s Falcon of de Griekse naam Varvaki. In Griekenland zijn circa 4.000 paartjes van deze valk. Dit is 75%

van de wereldpopulatie van deze unieke vogel. Het is een migrerende vogel die in april arriveert en eind oktober terugkeert richting Madagaskar. Komt u een nest tegen van deze valk; laat het dan met rust en verlaat dat gebied.

 

 

Overige zoogdieren in het gebied zijn onder andere: wolf, vos, jakhals, wilde kat, wezel, marter, das, konijn, haas en egel. De streek de Mani sluit aan op het Taygetos gebied.

 


 

Vakantie naar de Taygetos of de Mani:

 

 

Wandel door de oude straatjes Kardamyli. Appartement met zwembad,
  zeezicht, 500 meter van het dorp.

 

Ontdek de Mani met gratis auto

 

Vissersdorpje in de Mani, kamervilla met zwembad, gratis auto en
  fantastisch panoramisch uitzicht.

 

Zichtbaar genieten

 

In Mani stijl luxe verblijven in Rigglia, zwembad, auto en strand.

 

Een goddelijk verblijf in de Mani

 

 

  Rust, ruimte en wandelomgeving

 

 

 

   Peloponnesos    

 

                                                                                          natuur Peloponnesos