Gialova Lagoon

 

Gialova lagoon Peloponnesos Griekenland

 

 

Gialova of ook wel Divari Lagoon genoemd is een natuurgebied van 2.000 hectare in Messinia, bij Gialova en Pylos. Er is een brakke lagune met moerassen, in de zomer is het gedeeltelijk droog gebied. Het omringende zoutland is drooggelegd. In de wetlands vermengt zich zout water met zoet water uit de rivieren Tiphlomitis en de Xerolangado.

 

 

In de lagoon ligt de Voidokilia Baai die de bijnaam Golden Beach en de vorm van een hoefijzer heeft. 100 meter ten noorden van de Divari lagoon richting Shinolaka zijn watervallen die stromen van maart tot juni. Verder ligt hier de Navarino Baai, bekend van een beslissende zeestrijd tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog op 27 oktober 1827. Deze bevrijdingsdag wordt nog elk jaar op traditionele wijze gevierd. Hoger in de bergen rondom de baai ligt het Franse kasteel Paleokastro en de mythische grot van Nestor. Plantensoorten in het gebied zijn bijvoorbeeld jeneverbes, wolfsmelk, affodil, stekelberm maar ook druiven- sinaasappelboomgaarden.

 

 

In het gebied leven zeer veel vogelsoorten. Het is de meest belangrijke tussenstop voor trekvogels in de Balkan.

Er zijn onder andere de Aalscholver, Blauwe reiger, Purperreiger, Lepelaar, Pijlstaart, Wulp, IJsvogel, Bruine kiekendief, diverse soorten Valken, Plevieren en Uilen gesignaleerd. Schildpadnesten zijn gevonden op de stranden van Romanou naar Petrochori en soms een enkele op het Divari strand. Op het Divari strand wordt de rust echter teveel gestoord door het toerisme. De Gialova of Divari lagoon is de enige plek in heel Europa waar de Afrikaanse kameleon leeft. Een kleine en kwetsbare groep van circa 350 stuks. In een gedeelte van het gebied is jagen toegestaan, maar men beperkt zicht niet altijd tot dit gebied. Het toezicht is niet frequent genoeg om dit tegen te kunnen gaan.

 

natuurgebied Gialova Griekenland
Vogel trek Gialova lagoon

 

 Peloponnesos           natuur Peloponnesos

 

© Ecogriek