Evrotas Delta

 

 

 

 

De Evrotas rivierdelta is een niet-beschermd natuurgebied van 3.000 hectare in het departement Lakonia. Het is een waterrijk gebied en ecologisch gezien zeer gevarieerd. De Evrotas rivier stroomt langs Sparta en mondt uit in de Golf van Lakonia, niet ver van Gythio. Door rivierafzettingen aan de ingang van de baai vormen zich zandplaten.

Dit sluit de brakke, slib bevattende lagune af, waardoor de rivier zich sterk kronkelend een weg baant. 

 

 

Vlak bij de Evrotas delta ligt de plaats Skala. De Baileybrug tussen Skala en Vlachiotis ligt over de Evrotas rivier.

De omgeving van Skala en Vlachiotis is vooral agrarisch gebied. Op de duinen en de stranden groeien veel zand- en zoutminnende planten. Zo vinden we hier onder andere Posidonia, Zeebries, Zwaardlelie, Zandhaver en Hondsgras. Het gebied is een belangrijk rustgebied en voedselgebied voor de trekvogel. Vogels die hier onder andere zijn gesignaleerd: Wintertaling, Pijlstaart, Europese of de Gewone flamingo, Aalscholver, Visdief, Ibis, Valk en de Kleine zilverreiger.

 

flamingo-evrotas-delta

 

Schildpadnesten zijn gevonden op de stranden van Evrotas, Mavrovouni, Selinitsa, Valtaki en Vathy. Behalve de Caretta caretta zeeschildpad zwemt hier nog regelmatig de Chelonia mydas (groene zeeschildpad) maar deze legt geen eieren in Griekenland. In het gebied leven enkele jakhalzen, deze omnivoor eet graag knaagdieren zoals de bosmuis en eekhoorn maar ook wel reptielen, vruchten en dode dieren. De jakhals is een beschermd dier en wordt nog meer dan de wolf met uitsterven bedreigt. De jachtdruk in het gebied is extreem hoog.

 


 Peloponnesos                       natuur Peloponnesos 

 

©  Ecogriek