Lakonia

 

De regio Lakonia of Laconië ligt in het zuiden op de Peloponnesos in Griekenland, de hoofdstad van het gebied is Sparta.

In de regio liggen onder meer het indrukwekkende Taygetosgebergte en de Mani.

In de streek de Mani bouwde men geen huizen maar verdedigingstorens.

De meest zuidelijke punt van de Peloponnessos, Kaap Matapan ligt in deze regio.

Lakonia is een ruige streek met veel bergen, kliffen, bossen, schitterende kusten en baaien in de diepte en een roemrijk verleden.

De Diros grotten bij Pyrgos Dirou zijn een van de mooiste grotten ter wereld en archeologisch Mystras staat op de Griekse werelderfgoedlijst.

De hele streek heeft een lage bevolkingsdichtheid en is nagenoeg ongerept.

Er leven veel roofvogels en er is een bijzondere inheemse flora.

 

In de regio zijn verschillende wandelpaden die zelfstandig of met een gids zijn te volgen.

 

 

 

 

 

 

Een Laconium is genoemd naar een warm bad in de Romeinse thermen, het was de enige vorm van een stoombad dat door de Spartanen, Laconiers, werd toegestaan. Een Laconium was meestal een ronde kamer met een cirkelvormige opening in het dak en de wanden bekleed met marmer stucwerk. Met een koperen schild aan kettingen kon de temperatuur beïnvloed worden. Het Spartaanse bad was vergelijkbaar met een sudatorium, een zweetbad maar werd waarschijnlijk minder hoog in temperatuur. Tegenwoordig wordt een infrarood sauna wel een laconium genoemd.

 


Lakonia  –  Laconië – Laconia – Λακωνα

 

De regio Lakonia heeft een oppervlakte van ruim 3.600 vierkante kilometer en bestaat sinds de Griekse administratieve hervorming (2011) uit vijf gemeenten: Anatoliki Mani (Oost Mani), Elafonisos, Evrotas, Monemvasia, Sparti (Sparta).

 

 

 

 


Plaatsnamen in de regio Lakonia :