Arcadië

 

De regio Arcadië ligt grotendeels centraal op de Peloponnesos in Griekenland en deels aan de oostkust. Het is een gebied met veel bergen en een korte maar opmerkelijk mooie kustlijn.

Arcadië heeft niet veel landbouwgebied vanwege de vele rotsgrond maar is niettemin een bijzonder groene regio. Van oorsprong verdienden de inwoners hun inkomen vooral met lokale ambachten. Dit is nog steeds terug te zien in de verschillende plaatsen van Arcadië

Zo is Tripoli het gebied van de leerbewerkers en tapijtwevers

Stemnitsa was in de oudheid al het gebied van de goud- en zilversmeden,

In Langadia woonden de bouwmeesters en de metselaars en de kloosters stonden bekend om hun boekdrukkunst.

In Vytina is vandaag de dag een gezellig centrum waar veel lokale producten te koop zijn, zoals thee en kruiden uit de bergen en een heerlijke berghoning. Vytina en omgeving is in de wintermaanden een prima skigebied, in de zomer zijn de bossen in de bergen lekker koel. De kust van Arcadië begint bij Astros tot iets voorbij Leonidio. Astros kan in de zomermaanden wat aan de drukke kant zijn met vooral lokaal toerisme, de rest van kuststrook is rustig en nauwelijks toeristisch ontwikkeld. 

 

In de oudheid werd Arcadië veel geroemd door dichters om de ongerepte en harmonieuze wildernis.

 

In de Griekse mythologie was Arcadië het huis van de god Pan waardoor de regio het gebied werd van de fluitspelende herders en de liefde voor de natuur.

 

De betekenis van arcadisch is in de Nederlandse taal: herderlijk, landelijk of idyllisch en een arcadisch leven leiden is een zorgeloos leven leiden.

De dichter Vergilius schreef hierover in zijn werk “Bucolica”, deze herderspoëzie kreeg veel navolging in latere kunst. 

 


Arcadië – Arkadia – Arkadi k

 

De regio Arcadië heeft een oppervlakte van circa 4.400 vierkante kilometer en bestaat sinds de Griekse administratieve hervorming (2011) uit vijf gemeenten: Gortynia, Megalopoli, Voria Kynouria (of Voreia Kynouria), Notia Kynouria en Tripoli.

 

 

 


Plaatsnamen in de regio Arcadië :