Natuurvakantie in Griekenland

Een vakantie naar Griekenland associëren we vaak met zon, zee en strand. Griekenland is echter ook een prachtige bestemming voor een duurzame natuurvakantie. Er zijn vele indrukwekkende natuurgebieden, nationale parken en marineparken die je vanuit de auto, te voet, op de fiets of al zwemmend kunt ontdekken. Hier drie leuke opties.

Kreta: de Samaria kloof

De Samaria kloof is een bijzonder natuurfenomeen op Kreta. De 16 km lange kloof is de smalste kloof ter wereld en op enkele plekken zijn de wanden maar liefst 500 meter hoog. Op het smalste punt liggen de wanden van de kloof slechts 4 meter uit elkaar. Je kunt een mooie wandeling maken door de kloof met het hele gezin. In het voorjaar is de kans groot dat je voeten nat worden, want er loopt een riviertje door de kloof. Wel liggen er houten bruggetjes en loopplanken zodat je niet al te nat wordt. In de zomer is het goed warm op het eiland en is de kans groot dat het riviertje helemaal is opgedroogd. Ben je bang dat je de wandeling niet helemaal kunt volbrengen? Dan zijn er ezeltjes die je door de kloof helpen. Ook is het mogelijk om een kortere hike naar de kloof te maken vanaf Agia Roumelia.

Meteora op het Griekse vasteland

Meteora is een fascinerend gebied in het noordwestelijke hoekje van Thessalië. Bewonder de gigantische rotsformaties die tot wel een kilometer boven de grond uit torenen. De hoge rotsblokken trekken veel bergbeklimmers aan, maar ook liefhebbers van natuur en cultuur. Op de toppen van de rotsformaties zijn namelijk 24 kloosters gebouwd waarvan er 6 nog altijd bewoond zijn. Vier van de kloosters zijn open voor bezoekers: Varlaam, Agia Trias, Megalo Meteora en Roussanou. Het kan hier druk worden, dus het valt aan te raden om het gebied vroeg in de ochtend te bezoeken. Ook zijn de temperaturen dan nog aangenaam voor het maken van de klim.

Nationaal Park Zakynthos

Het Nationaal Park Zakynthos is een bijzonder marinepark. Het grote beschermde gebied bestaat zowel uit land als zee en heeft een oppervlakte van 135 vierkante kilometer. In 1999 is het nationale park opgericht ter bescherming van de onechte karetschildpad. Ook andere diersoorten en natuurverschijnselen worden beschermd door het nationaal park, zoals het wetland bij Limni Keri en de riffen en zeegrasvelden voor de kust. Het gaat goed met de onechte karetschilpad, al vormt het toerisme de laatste jaren wederom een bedreiging. Jaarlijks zijn er zo’n 1500 nesten van de zeeschildpad in het marinepark Zakynthos.

Natuur Griekenland

Natuur beschermen

Soms is het nodig om de natuur te beschermen tegen de mens. Er is ook genoeg dat je zelf kunt doen, zoals het compenseren van de CO2-uitstoot op je vlucht en het invullen van een energievergelijker om te kiezen voor een duurzame aanbieder van energie.

juli 17, 2020
ecogrie
Blog