Natuur Griekenland

 

In Griekenland is nog circa een kwart van het land op natuurlijke wijze bebost met hierdoor een ruime biodiversiteit. Nog eens circa een kwart van het land is dun bebost met bomen en struiken. Het overige gedeelte is gecultiveerd of zijn kale bergen. De schaarse bebossing in sommige delen van Griekenland is niet van natuurlijke oorsprong maar het resultaat van een lange termijn effect van menselijke activiteit in de natuur. Griekenland staat in Europa op de vierde plaats qua bosbestand. De Griekse flora en fauna is grotendeels mediterraans en opmerkelijk gevarieerd.

 

 

 

 

 

Flora Griekenland

 

De flora in Griekenland is het meest soortenrijkst van Europa. Door de vele eilanden zijn er ook veel endemische soorten; soorten die verder nergens voorkomen. Deze soorten zijn compleet aangepast aan hun omgeving. Van de circa 6.000 hogere plantensoorten zijn er 15% endemisch. Het hele jaar door, zijn er bloeiende planten, bomen en struiken te vinden. In de laaglanden verdort het meeste in de zomer maar hoger in de bergen staat er dan veel in bloei. Op de volgende pagina’s staan in alfabetische volgorde beschrijvingen en foto’s van orchideeën en circa 80 andere wilde bloemen en bomen in Griekenland.

 

 

Fauna Griekenland

 

  • In Griekenland zijn 232 soorten vlinders (Lepidoptera) bekend. Vlinders zijn een grote orde van insecten. Onder die 232 soorten vallen ook de endemische vlindersoorten zoals de Chelmos blue vlinder. Op de Peloponnesos zijn onder andere vlindervalleien in het Chelmosgebergte bij Kalavryta, het Menalosgebergte bij Vytina, het Parnonasgebergte bij Sparta en het Taygetosgebergte bij Stoupa. Op het vasteland van Griekenland zijn er veel vlindersoorten te vinden in het Parnassosgebergte bij Delphi. In deze gebieden zijn op een dag soms wel 40 verschillende soorten waar te nemen, zoals het Oostelijk dambordje, een vlinder die alleen in Zuidoost Europa voorkomt. Ook de libel (Odonata) is een insect.
  • De reptiel fauna (Reptilia) van Griekenland is met 55 soorten de rijkste van Europa. Tot de reptielen behoren: slangen, hagedissen, landschildpadden en zeeschildpadden. Reptielen zijn belangrijk in de natuurlijke voedselketen van Griekenland omdat verschillende roofdieren zich voeden met deze dieren.
  • In Europa leven 45 amfibiesoorten, in Griekenland zijn er 16 soorten. Amfibiedieren zijn padden, kikkers en salamanders. Amfibieën kunnen zowel op het land als in het water leven. Amphi-bios = dubbel levend. Er zijn 2 ordes: de amfibie met staart (Caudata) en de amfibie zonder staart (Anura).
  • De marterachtigen (Mustelidae) is een familie van roofdieren die bijna wereldwijd leeft en bestaat uit circa 70 verschillende soorten, waarvan er veel in Griekenland in het wild leven. Tot de familie behoren otters, nertsen, marters, hermelijnen, wezels, bunzingen, fretten, dassen. De meeste soorten zijn goede klimmers.
  • Van het geslacht van de beverachtigen (Castoridae) leeft alleen nog de bever (Castor), deze komt op verschillende plaatsen in Griekenland voor.
  • De familie hondachtigen (Canidae) bestaat uit circa 35 soorten. Hiervan leven er vijf soorten in het wild in Europa: de jakhals, wolf, vos, poolvos en wasbeerhond. De laatste soort is een exoot. De jakhals, wolf en vos komen in Griekenland voor. Hondachtigen jagen op prooidieren op open grasvlakten door middel van de achtervolging. De meeste dieren hebben lange poten, vijf tenen aan de voorpoten en vier tenen aan de achterpoten. De klauwen zijn niet intrekbaar zoals bij katachtigen (Felidae). Veel hondachtigen kunnen grote afstanden afleggen, de staart is vrij lang en bedekt met haar.
  • In Griekenland zijn 403 vogelsoorten waargenomen. 

 


 Natuur Griekenland:  

 

natuur Griekenland per regio: