Mykonos

Mykonos is een van de Zuid-Egeïsche eilanden en heeft een oppervlakte van ruim 86 vierkante kilometer. Mykonos ligt in de Egeïsche Zee te midden van andere Cycladen eilanden zoals Naxos, Paros, Syros en Tinos. Ten westen van het eiland Mykonos ligt het eilandje Delos, wat gezien wordt als het historische centrum van de Cycladen.

 

Petros de Pelikaan

 

Mykonos is een populaire toeristische bestemming vooral vanwege het uitgaansleven. De haven van het eiland is Mykonas-stad of ook wel Chora genoemd, de ferry vanuit Piraeus legt in deze haven aan. Drie kilometer ten zuidoosten van de stad ligt de luchthaven van het eiland. In de haven is vaak een Pelikaan te vinden,
oorspronkelijk was het een gewonde vogel gevonden door een visser. De Pelikaan werd Petros genoemd, de eerste zeevogel is inmiddels overleden maar er zwerft altijd wel een pelikaan in de buurt van de haven. Jackie Kennedy-Onassis schonk een tamme pelikaan, deze werd Irene genoemd. De dierentuin van Hamburg schonk
ook een pelikaan, deze werd Petros genoemd en een visser vond weer een gewonde pelikaan, deze werd Nikolas genoemd. Petros de pelikaan is uitgegroeid tot de mascotte van Mykonos eiland en krijgt de lekkerste vis van de lokale vissers.

 

Mykonos-stad en museums

 

Mykonos-stad heeft een strakke architectuur met de vele witte kerken, kapellen en huizen met meestal platte daken. Aan de rechterkant van de pier in Mykonos-stad ligt een trap, dit wandelpad loopt naar het Volkenkundig museum en vanaf daar naar het plein. Hier staat de beroemdste kerk van Mykonos de Panagia Paraportiani, de witte kerk heeft een aparte vorm door de veel aangebouwde kapellen. In het archeologisch museum van Mykonos is een aardewerk pot uit het jaar 670 v. Chr. te zien met een reliëf afbeelding van het Paard van Troje. In het Aegean maritiem museum is de Griekse maritieme geschiedenis en traditie te zien van oopvaardijschepen in de Egeïsche zee. In de tuin van het museum liggen marmeren grafstenen van zeelieden uit Mykonos en Delos.

 

Klein Venetië en windmolens

 

De wijk Klein Venetië (Mikra Enetia) in Mykonos-stad ligt pal aan zee, de balkons van de huizen zweven boven de zee. De wijk wordt wel gezien als het meest romantische gedeelte van het eiland. Vanuit Klein Venetië loopt een pad naar de bekende windmolens van Mykonos. In totaal zijn er zestien windmolens op het eiland, zeven van deze molens staan op de heuvel van Mykonos-stad. In vroegere tijden werd er veel graan gemalen in de molens, vanaf deze plaats is er een schitterend uitzicht op de haven en de stad.

 

Stranden Mykonos

 

Mykonos heeft een aantal mooie stranden, het Paranga strand is een zandstrand tussen de rotsen en lopend of per bootje bereikbaar. Het Platia Gialos strand is bereikbaar met de bus, vanuit het hoogste punt in Chora vertekt in het hoogseizoen regelmatig een bus naar het strand. Andere stranden zijn: Psarou en Kalo Livadi, de meeste stranden zijn vrij druk en uitgaansgebied. Aan de zuidkust ligt het Agreli strand het Paradise strand en de Super Paradise beach, daarna volgen de wat rustigere stranden Agraria en Elias.

 

 


Zelfstandig vakantie boeken

 

 

 

 

 

 

 

hotels voor de beste prijs 

 

eilandhoppen Mykonos

 

 

De Cycladen zijn schitterende Griekse eilanden voor een rondreis. Maak een combinatiereis door te hoppen tussen bv de eilanden : Paros, Naxos, Santorini, Mykonos, Amorgos, Koufonissi, Folegandros, Milos, Sifnos, Andros of Tinos. De rondreis kan ook gecombineerd worden met een bezoek aan Athene. De rondreis wordt goed geregeld en de meeste accommodaties zijn kleinschalig.

 

rondreizen Cycladen