Limeni en Itylo

 

 

 

Limeni en Neo Itylo liggen in de Baai van Limeni, een kilometer ten noorden van Areopoli en 20 kilometer ten zuiden van Stoupa. Limeni is de havenplaats voor Areopoli en heeft een schitterende ligging. De omgeving en de bouw van de huizen is de typische Mani stijl. De omgeving is ruig met veel rotsen en groen. De gebouwen zijn weliswaar modern maar toch met de herkenbare Mani bouwstijl, hoogbouw of woontorens en muren van natuursteen uit de omliggende bergen. Langs de kustlijn liggen enkele mooie stranden en grotten die als schuilplaats dienden.

 

Kleften

 

Vlak achter de haven staat het gerestaureerde paleis van Petros Mavromichalis, een groot, smal gebouw met een vierkante toren. Petros of Petrobey Mavromichalis (1765-1848) was de leider van de Mani clan tijdens de eerste helft van de 19deeeuw. In Areopoli staat een groot standbeeld van Petros.

De Mavromichalis clan hielp kleften (klephten) te ontsnappen. Kleften werden gezien als vrijheidstrijders in de Griekse onafhankelijkheidsoorlog en werd bewonderd om zijn avontuurlijke levenswijze in de onherbergzame bergen.

Het woord kleft komt van “klevo” het Griekse woord voor “stelen”, de vrijheidstrijders waren ook regelmatig struikrovers maar dan in Robin Hood stijl. Het Griekse vleesgerecht kleftiko dankt zijn naam aan de kleften.

 

 

Itylo en Neo Itylo

 

Itylo is een bergdorp, circa twee kilometer landinwaarts, aan de kust ligt Neo Itylo aan de Limeni Baai.

Itylo werd in de oudheid Oitylon genoemd, de stad was een belangrijk centrum van de Mani.

Itylo wordt genoemd door Homerus en Pausanias, de dorpskern, het plein en de statige huizen geven nu nog een sfeerbeeld van dit rijke verleden. Ten oosten van Itylo liggen de restanten van het kasteel Kelefa en de kloof van Milolangada. Deze kloof vormt de natuurlijke scheiding tussen de Buiten Mani (Exo Mani) en de Binnen Mani (Mesa Mani). Tussen Itylo en Neo Itylo ligt het Dekoula klooster, in het klooster zijn fresco’s te zien uit de periode 1760 – 1765. De fresco’s zijn in opmerkelijk goede staat. In de omgeving van Dekoulou liggen nog enkele grotkerken en de grot Propanti. Het Neo Itylo strand is een rustig strand met een schitterende ligging tussen de bergen. 

 


Vakantie boeken 

 

 

 

 

hotels voor de beste prijs