Porto Katsiki

strand-en-klif.
strand-en-klif.

Porto Katsiki is een van de mooiste en wellicht het mooiste strand van Lefkas. In een top 10 of top 100 lijst van mooiste stranden van Griekenland staat regelmatig het Porto Katsiki strand. De naam van het strand is in het Grieks “haven van de geit”, in het verleden een toepasselijke naam want alleen een geit kon het strand bereiken. Nu is het strand bereikbaar met de auto en een trap van 80 treden naar het strand. Vanuit Vasiliki en zelfs vanuit Nidri varen er bootjes naar Porto Katsiki, tevens is er een busverbinding vanuit verschillende dorpen op Lefkas.

 

Porto Katsiki ligt in het zuiden van Lefkas, circa vijf kilometer ten zuiden van het Egremni strand. Het is met de auto bereikbaar via het dorp Chortata, neem bij Komilio de afslag naar Athani, de eerste afslag na Athani is het Egremni strand, de tweede afslag gaat naar Porto Katsiki.

 

Porto Katsiki is vooral zo mooi door de combinatie van de groene heuvelrug, de bijna loodrechte steile witte en rode kliffen, het strand in de diepte en de strakblauwe zee. In de zomermaanden kan het vrij druk zijn op het strand, vooral in de maand augustus gaan veel mensen een dagje naar dit strand. 

 

De Porto Katsiki kaap en het zandstrand is wellicht de meest gefotografeerde plaats van Lefkas, zelfs door de niet zo fervente strandgangers. De natuurlijke ligging, het ontstaan van de kliffen door aardverschuivingen in het verleden en de kleurencombinatie van groen, wit, rood en blauw maken het strand en de kliffen uitermate fotogeniek.

 

Aan de voet van de kalksteen rotsen zijn verschillende kleine openingen, grotten, die door de zee langzaam groter worden. Behalve deze grotopeningen zijn er geen echte grotten in dit gebied gevonden.

 

Naast de trap van circa 80 treden die naar het strand loopt, is er een trap en looppad van de ene krijtrots naar de volgende rots. Deze laatste witte klif is niet het uiterste zuiden van het eiland Lefkas, verder naar het zuiden ligt nog de Kaap Doukato. Het Porto Katsiki strand is een Blauwe Vlag strand, in totaal zijn er zeven Blauwe Vlag stranden op Lefkas (2018).

 

Lefkas :