klooster Faneromeni

 

 

 

Het Faneromeni klooster ligt op een kleine drie kilometer afstand van Lefkas-stad, volg vanuit de stad de weg naar Fryni.

De dorpen Fryni, Apolpena en het klooster liggen in de Skaros bossen en het is een mooie wandelomgeving. Een groot gedeelte van het Skaros bos is eigendom van het klooster maar wel vrij toegankelijk.

De hele route zijn er schitterende uitzichten op de stad en de wetlands.

 

 

Faneromeni klooster

 

Oorspronkelijk werd er volgens de legende op deze plaats een tempel gebouwd, gewijd aan Artemis, godin van de jacht. Later, na een Maria verschijning werd deze plaats gewijd aan Maagd Maria en aan het begin van de 4de eeuw kwamen de eerste monniken hier wonen. Het grote Faneromeni klooster is omstreeks halverwege de 17de eeuw gebouwd en na verschillende branden opnieuw gebouwd aan het einde van de 19de eeuw en in 1968 gerenoveerd.

 

Het klooster is het belangrijkste bedevaartsoord voor de inwoners van Lefkas. Huwelijken en doop worden hier voltrokken, wekelijks zijn er kerkdiensten en de belangrijke religieuze feestdagen van Lefkas worden hier gevierd.

 

Panigiri

De jaarlijkse Panigiri bij het Faneromeni klooster wordt gehouden ter ere van Pnevmatos, het feest van de Heilige Geest met Pinksteren. Een Panigiri (ook wel Panagiri genoemd) is een groot feest ter ere van een heilige of een religieuze feestdag. Het is vooral een groot volksfeest, meestal in de buitenlucht, met dans, zang, lekker eten en vaak een markt. Iedereen is welkom op het feest en vooral in de zomer zijn er in heel Griekenland Panagiri fetivals. Het jaarlijkse feest bij het klooster op Lefkas duurt vier dagen, vanaf vrijdag tot en met maandag tijdens Pinksteren. Tijdens deze dagen is er onder meer een grote markt met circa drie kilometer aan kraampjes, waar handelaren goedkope producten en verschillende etenswaren verkopen.  

 

Beschermheilige Lefkas

De Panagia Faneromeni, Maria verschijning, is de icoon van de verschijning. Panagia Faneromeni wordt gezien als de beschermheilige van alle mensen die op Lefkas zijn geboren.

De verschillende iconen en de iconostase in het klooster zijn gemaakt door Prosalentis, Christodoulos en Zografos.

In het klooster is een kapel gewijd aan Agios Silouanos van Athos en er is een kerkmuseum. Voor bedevaartgangers zijn er enkele gastenkamers. De toegang tot het klooster is gratis maar zorg voor gepaste kleding, armen en benen bedekt.


 Lefkas