kerken Lefkas

 

Er zijn op het eiland Lefkas, zoals in heel Griekenland, veel kerken. De kerken van Lefkas dateren vaak uit de tijd van de Venetiaanse overheersing, in de bouwstijl en in het interieur is vaak de Italiaanse invloed terug te vinden. De kunstenaars die de iconen maakten kwamen van de Eptanisos school voor hagiografie. Een hagiografie laat een beschrijving zien van het leven van een heilige, het woord is een samenvoeging van de Griekse woorden voor “heilig” en “schrijven”.

 

Agios Spyridon kerk Lefkas-stad

 

In Lefkas-stad staan een aantal kerken, o.m. de Agios Spyridon, Agios Nikolaos, Agios Dimitrios, de Pantokrator, Agios Ioannis Antzoussis en de Agios Minas kerk. Iets buiten de stad ligt het Faneromeni klooster.

 

De Agios Spyridon kerk (of Spiridon) staat aan de noordwest kant van het centrale plein van Lefkas-stad, het Agios Spyridon plein. De kerk werd gebouwd aan het einde van de 17deeeuw. Vooral de iconostase (de iconenwand) in het interieur van de kerk trekt de aandacht.

 

De iconen in de kerk zijn gemaakt door de houtsnijder J. Groppa van Zakynthos, de Venetiaanse schilder Tomazo Gen en de hagiograaf Spiros Gazis van Lefkas.

 

Agios Minas en Pantokrator kerk

 

De Agios Nikolaos kerk staat in de Melas straat achter het centrale plein. De Agios Nikolaos kerk is gebouwd in 1687, de iconen in de kerk zijn gemaakt door Ioannis Roussos en Spiridonas Ventouras. Aan het einde van deze hoofdstraat ligt het Agios Minas plein met de Pantokrator kerk en de Agios Minas kerk.

De Pantokrator kerk werd gebouwd aan het begin van de 18deeeuw en uitgebreid in 1830. Het is een privé kerk van de familie Valaoritis, in de kerk zijn bekende inwoners van Lefkas begraven. Achter het altaar ligt het graf van de dichter Aristotelis Valaoritis. De iconostase is gemaakt door Prosalentis en Vrettos en de iconen wederom door Ventouras.

De Agios Minas werd gebouwd in 1807, vanwege de aardbevingen op Lefkas waarbij hoge stenen klokkentorens steeds werden verwoest, hebben sommige kerken op Lefkas een torenvormige ijzeren constructie gekregen. In deze ijzeren toren werden de bel en de klok geplaatst. De bijzondere hagiografie is gemaakt door Kontarinis, verder zijn er iconen en plafondschilderingen van Roussos, Panagiotis Doxaras en Koutouzis.


 Lefkas