Lefkas

 

Het schiereiland Lefkas of Lefkada is verbonden met het vasteland van Griekenland via een pontbrug; een beweeg-bare brug. Deze brug kan draaien om scheepvaart en plezierjachten door te laten op het kanaal van Lefkas. Lefkas is één van de Ionische eilanden, voor de Kallikratis hervorming de Eptanisos, zeven Ionische eilanden, na de hervorming zijn er nog vijf Ionische eilanden. Lefkas heeft een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer. De hoofdstad wordt Lefkas-stad of Lefkada-stad genoemd. Oorspronkelijk heette het eiland Lefkadia.

 

 

De naam komt van lefkos = wit. In de meest zuidelijke punt, Kaap Lefkas, liggen witte rotsen die in het verleden

de schrik van zeevaarders waren omdat de rotsen zo uitsteken. Volgens Homerus was het de ingang naar de onderwereld. Kaap Lefkas heet tegenwoordig Kaap Doukato. Het eiland is bergachtig en overwegend groen. Er zijn veel nieuwe wegen aangelegd waardoor de infrastructuur, zeker voor Griekse begrippen, vrij goed is. Het eiland biedt goede mogelijkheden voor wandelingen of autotochten. 

 

 

De bergdorpen, in het groen gelegen, zijn rustig en de bewoners meestal gastvrij. Het dorp Karya staat bekend om de traditionele borduurkunst. Lefkas is een populair eiland voor vakantie en zeilvakanties. U kunt een zeilboot huren en eilanden in de omgeving bezoeken, zoals Meganisi, Kalamos, Kefalonia en Ithaka. U kunt ook naar het vasteland, bijvoorbeeld naar Paleros of Astakos. De natuur van Lefkas heeft overeenkomsten met de natuur van de Ionische eilanden en met de natuur van het vasteland van Griekenland. 

 


Bij elke plaatsnaam van Lefkas staat het vakantie aanbod voor die plaats of directe omgeving.