Natuur Kythira

kaki-langada-strand-kythira
kaki-langada-strand-kythira

 

Kythira heeft een heuvelachtig landschap, het eiland heeft geen echt hoge bergen maar wel veel vruchtbare valleien. De hoogste berg van Kythira is de Mermingaris van 506 meter hoog, deze ligt bij Mylopotamos en het verlaten bergdorp Rizes.

 

 

In het verleden was het een waterrijk eiland, vooral in de streken rondom Mylopotamos, Karavas, Mitata, Viaradika en Neos Kosmos. Door klimaatverandering, hogere temperaturen en verminderde regenval, bevatten deze natuurlijke bronnen de laatste jaren minder water of zijn opgedroogd. Kythira heeft een mild klimaat, in het voorjaar en in de winter valt er vrij veel regen. Voor groene valleien en uitbundige bloei zijn het voorjaar en het najaar de meest geschikte seizoenen. In Griekenland is het niet vaak mistig, maar op Kythira is door de relatieve droge kust en het vochtige binnenland, regelmatig mist. Deze mist, wordt lokaal, Provenza genoemd. Door harde wind kan deze mist snel opkomen maar ook zo weer verdwijnen.

 


Semperviva  

 

 

Op Kythira groeit en bloeit een gele Sempervivum, een taaie vetplant of huislook uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) die goed gedijt in rotsspleten en bij gure wind. De naam voor deze Griekse Semperviva staat voor “altijd leven”. In het wild komt deze plant weinig meer voor. De Semperviva en de, ook op Kythira bloeiende, Helichrysum stoechas worden wel eens verwisseld. Helichrysum stoechas, zonnegoud of strobloem, ook deze plant wordt onsterfelijk genoemd. Op Kythira heeft men van de naam Semperviva, Sempre viva gemaakt. De droogbloemen worden verwerkt in droogboeketten en in andere ware kunstwerkjes kenmerkend voor Kythira.

 


 

Watervallen Kythira

 

 

Op Kythira zijn veel watervallen, de meesten liggen in het noorden van Kythira en in centraal Kythira, bekend zijn de watervallen van Karavas, Mitata en  Mylopotamos. Minder bekend zijn waarschijnlijk de watervallen bij Gonies, Peratis en Ocheles.

 

 

Een waterval bij Mylopotamos wordt de Fonissa waterval genoemd, volgens een lokale legende is het de moordenares waterval. Ondanks deze bijnaam is de hele omgeving van Mylopotamos een mooi groen en rustig wandelgebied met verschiilende boomsoorten in de bossen. 

 

 


Kloof Kythira

 

 

Er zijn mooie kloven op Kythira, dit is de Kaki Langada kloof bij Limni, Agia Pelagia  en het Kaki Langada strand.

 

 


Natura 2000 Kythira 

 

Een groot deel van Kythira en omliggende eilanden zijn Natura 2000 gebied. In het noordoosten loopt een Natura 2000 gebied vanaf Limni, Kaki Langada tot aan de Kaap Mothoneo en de eilandjes Dragonari, Megali Dragonera en Antidragonera. Vanaf de noordpunt van Kythira, Kaap Spathi, Moudari en Kambi naar Ocheles, Kaap Petriti, is de hele westkant, ten westen van Gerakai Natura 2000 gebied. Ook de eilandjes Avgo, Prasonisi, Koufo en Fidonisi vallen onder het Naturagebied, het gebied heeft een totale oppervlakte van 5.395 hectare en het zijn belangrijke vogelgebieden.

 

 

Het hele eiland Antikythira en de omliggende eilanden Prasonisi, Lagouvardos, Plakoulithra en Thymonis zijn ook Natura 2000 gebied. Een totale oppervlakte van bijna 2.010 hectare.


 Kythira

©  Ecogriek