Rethymnon

Rethymnon ligt aan de noordkust van Kreta tussen Chania en Iraklion, het lange zandstrand, de haven, de smalle straatjes van de oude stad en het fort zijn de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Rethymnon (Rethymno). De haven is oorspronkelijk door de Venetianen aangelegd en wordt voornamelijk gebruikt door vissers. Rondom de haven staan mooie oude huizen, in de meeste panden is nu een restaurant gevestigd. Op het plein aan de zeezijde van het fort waar ook het politiebureau ligt staat een grote wereldbol van mozaïek met Kreta afgebeeld in goud en zwart gesteente. Naast de haven begint de boulevard en het lange strand van Rethymnon, een vrij druk strand maar richting het oosten is het strand rustiger.

 

De binnenstad van Rethymnon is sfeervol met smalle straten, huizen met Venetiaans metselwerk en sierlijke balkons, winkeltjes en monumenten zoals het middenpunt van de oude stad: de Rimondi fontein. De Nerantzesmoskee met drie koepels en een hoge minaret is nu in gebruik als conservatorium. Naast de moskee ligt het Folkloristisch museum met traditionele gereedschappen voor de landbouw en klederdrachten. Tussen de fontein en de moskee ligt aan de oostkant de Loggia, gebouwd in de 16deeeuw als sociëteit voor de Venetianen. De Loggia was in gebruik als archeologisch museum maar dit museum ligt nu bij het fort, in de Loggia zijn boeken over archeologie en replica’s van oude standbeelden te koop. De Porta Guora was vroeger de belangrijkste toegangspoort van de oude stad, tegenover Porta Guora ligt het stadspark met mooi aangelegde tuinen en in de zomer openlucht voorstellingen.

 

Arkadi klooster en Melidoni grotten

 

Rethymnon is een mooie uitvalsbasis voor dagtochten in de omgeving, 23 kilometer ten zuidoosten van de stad ligt aan de voet van het Psiloritis gebergte het Arkadi klooster. Moni Arkadi wordt gezien als een nationaal monument van Kreta, symbool voor de vrijheidsstrijd tegen de Turken in de 19deeeuw. Kapsaliana en Arkadi liggen langs de E4 wandelroute. In de Melidoni grot iets voorbij Perama is in de eerste grotkamer een gedenkplaats voor 300 omgekomen dorpelingen in 1824. De druipsteengrotten Melidoni werden in de oudheid al bewoond. 

 

Atsipopoulo en Roussospiti

 

Atsipopoulo ligt op steenworp afstand van Rethymnon en is officieel een traditionele nederzetting met culturele waarde. Er zijn nog veel huizen met Venetiaanse versieringen en er zijn ambachtelijke pottenbakkers. Het dorp Roussospiti is ook een officiële traditionele nederzetting met culturele waarde. Roussospiti ligt op zo’n vijf kilometer van de kust met mooi uitzicht op de Kretenzische Zee. In het dorp zijn nog veel Venetiaanse poorten, bogen en een fontein. Het dorp Asteri ligt circa acht kilometer ten oosten van Rethymnon aan de rand van een vlak ravijn.

 

Argyroupoli

 

Het bergdorp Argyroupoli ligt op de plaats van het antieke Lappa ten zuidwesten van Rethymnon en is ook een traditionele nederzetting met culturele waarde. De betekenis van de naam van het dorp is “Zilverstad”. Er zijn Romeinse ruines, Venetiaanse gebouwen, Byzantijnse kerken en een aantal rotsgraven. Het gebied is beroemd om de bronnen met watervallen en kleine vijvers. Iets buiten het dorp ligt de Pente Parthenon, de tempel van de vijf maagden, een kerk gedeeltelijk uitgehouwen in de rots. Het gebied en het bronwater van de Pente Parthenon wordt als heilig gezien en veel pelgrims kwamen om de zegen van de vijf maagden vragen. Op de dinsdag na Pasen is er elk jaar een groot festival in Argyroupoli waarbij gelovigen van het heilige water drinken.

 


Touroperator aanbod 2018

 ruime keus, kindvriendelijk, Sunweb                                    

 

 luxe, rustig, uitzicht           romantisch, bij dorpje, Eliza          unieke locatie, bij strand

 

Landelijk in de bergen gelegen: Argyroupoli

 

 

Zelfstandig vakantie boeken

 

 

 

 

hotels voor de beste prijs 

 

 

 

Kissamos    Chania    Rethymnon    Rethymnon Fortezza    Bali    Agia Pelagia

 

 Iraklion     Kokkini Chani    Malia

 

Sissi     Agios Nikolaos    Koutsouras