Kissamos

 

Kissamos ligt in het noordwesten van Kreta tussen de schiereilanden Gramvousa en Rodopos aan de Kissamos Golf in Griekenland. Het is de aankomsthaven voor ferry’s vanaf het eiland Kythira en de plaats Gythio op de Peloponnesos. In de 16deeeuw werd Kissamos door de Venetianen opnieuw opgebouwd en ze bouwden een groot fort. Hierna werd de plaats Kastelli genoemd, nu worden deze namen vaak samengevoegd tot Kastelli Kissamos. Op het plein bij de kerk aan de haven staat een standbeeld van dokter en verpleegkundige Sophia Befon, ze is omgekomen door het neerstorten van de traumahelikopter tijdens een reddingoperatie.

 

Aan beide kanten van de havenplaats liggen enkele goede stranden. Het landschap rondom Kissamos is vruchtbaar en produceert een van de beste wijnen van Kreta van de rode druivensoort Romeiko. Van de massa die overblijft na het persen van de Romeiko wordt Tsikoudia gemaakt. Tsikoudia is een sterk alcoholische drank en wordt ook wel Raki genoemd maar er zit geen anijs in. Vanuit Kissamos vertrekt er elk uur een bus naar het 40 kilometer verderop gelegen Chania.

 

Vouves

De landelijk gelegen bergdorpen Ano Vouves en Vouves liggen circa twaalf kilometer ten oosten van Kissamos. In Vouves staat een van de oudste olijfbomen ter wereld, de olijfboom wordt Elia Vouves genoemd en gezien als een natuurmonument. Volgens een analyse van de jaarringen zou de boom minstens 2.000 jaar oud zijn maar wetenschappers van de Universiteit van Kreta hebben de boom zelfs op 4.000 jaar oud geschat. De stam van de Elia Vouves heeft een omrek van 12,5 meter en een diameter van 4,6 meter. Naast de monumentale boom ligt het Olive Tree museum. In het museum worden gereedschappen getoond, zoals de Hesiodus ploeg, die gebruikt werden voor het verbouwen van de olijven en het produceren van de Kolymbari olijfolie.

 

 

Vakantie Kreta:

 

vakantie Kreta ruime keus, scherpe prijs

 

Kreta vakantie authentiek

 

eilandhoppen Kreta

 

hotels voor de beste prijs