Iraklion

 

Iraklion is de mooie hoofdstad van Kreta met een romantische oude haven omsloten door een pier met aan het einde  het Venetiaanse fort uit de 16e eeuw, dat ook Koules word genoemd met op de dikke muren de  leeuw van sint Marcus in reliëf.

Vanaf het dakterras van het fort heeft u een mooi uitzicht over de haven en de stad. Ook de nieuwe haven met de vele ferry’s naar Pireaus en het Venetiaanse arsenaal is vanaf hier goed te zien. Het helder blauwe water is in schril contrast met de donkere berg Stroumboulas en de havenstad op de voorgrond.

 

Het Venetiaanse Arsenaal met de hoge gebogen portalen beheersen de ingang naar de stad. In dit arsenaal werd vroeger de scheepsbouw uitgeoefend . Vanaf hier voert de belangrijkste winkelstraat langs de kerken Agios Demetris rechts  en de katholieke kerk links naar het prachtige Morosini fontein. Deze fontein die uit de 17e eeuw stamt wordt gedragen door vier leeuwen, het water wordt aangedragen door een bron op de berg Louthas die meer dan 14 km verder op ligt. 

 

Rondom dit plein vindt u de Agios Markos kerk die in de 13e eeuw door Venetianen is gebouwd er zijn doorlopend exposities en soms concerten. Vanuit de vlakbij gelegen Venetiaanse loggia werd de stad geregeerd, en in de wapenkamer ernaast is nu nog het stadhuis van Iraklion gevestigd. Al in de eerste eeuw na Christus ging de stad over naar het Christelijke geloof, hieraan is de kerk Agios TItos gewijd, die ook de beschermheilige van Kreta is.

De marktstraat geeft het echte giekenland gevoel met open winkels en producten zoals vlees, fruit, groente, olijfolie en veel vissoorten die een mooie indruk geven van de vele soorten vis die rond Kreta zwemt.

Het archeologische  museum van Iraklion mag u niet missen, vooral de slangengodin maakt indruk even als de prachtig bewerkte stierenkop die deel uit maakt van de stieren cultus van de Minoische religie van het op vijf kilometer gelegen paleis van Knossos . 

 

Vakantie Kreta:

 

vakantie Kreta ruime keus, scherpe prijs

 

Kreta vakantie authentiek

 

eilandhoppen Kreta

 

hotels voor de beste prijs