Bali

Bali ligt aan de voet van het Talea gebergte aan de noordkust van Kreta, de kustvlakte ten oosten van Rethymnon eindigt bij Panormos. Vanaf hier slingert de weg rond steile kapen, Bali ligt verscholen tussen enkele inhammen onder aan de groene hellingen van de Mount Talea, ook wel Kouloukonas berg genoemd. Bali was een rustig vissersdorp maar door het mooie zandstrand en het toerisme zijn er nu appartementen, hotels en restaurants. Toch is het een dorp met sfeer gebleven in een mooie omgeving. De naam Bali komt van het Turkse woord voor honing.

 

In de omgeving zijn mooie wandelingen te maken in het Talea gebergte en er zijn enkele kloosters. In de richting van het op 630 meter hoogte gelegen Zoniana in het Idi gebergte (ook wel Psiloritis genoemd) ligt de Sphentoni druipsteengrot een vleermuizengrot. De Sphentoni (Sfedoni) grot heeft een oppervlakte van 3.000 vierkante meter, voor bezoekers is een deel van de karstgrot met veel stalactieten en stalagmieten toegankelijk. De grot wordt een van de meest interessante van Kreta genoemd en is goed toegankelijk gemaakt. In de grot leven veel vleermuizen en andere troglobionten oftewel grotdieren. Deze dieren zijn volledig aangepast aan het grotleven en zijn vaak kleurloos en blind. In het centrum van Zoniana ligt het Potamianos waxwork museum, hier wordt met levensgrote wasfiguren taferelen uit de geschiedenis van Kreta uitgebeeld.

 

 

Episkopi ligt landinwaarts achter Bali op de weg van Perama naar Gazi. Er zijn verschillende dorpen op Kreta met de naam Episkopi, de betekenis van de naam is bisdom. In het nabijgelegen dorp Axos staan twee interessante kerken de Agia Inni en de Agios Ioannis kerk, beide kerken hebben middeleeuwse wandschilderingen. Als de kerken gesloten zijn, vraag dan in een van de lokale cafés  naar de sleutels, meestal loopt er dan iemand mee om de deuren open te maken. Drosia en Damasta liggen iets ten noorden van Axos op zo’n zeven kilometer van de kust. Beide plaatsen liggen landelijk in de heuvels van de Mount Talea, Drosia bij de Stravotos uitloper van 711 meter hoogte en Damasta bij de Vitsilia heuvel van 732 meter hoogte. Het grootste bergdorp in deze omgeving is Anogia, het dorp staat bekend om de Kretenzische tradities met name de muziek. In de zomer zijn er regelmatig culturele evenementen. In de Agios Charalambos kerk zijn wandschilderingen in Byzantijnse stijl. Hiernaast staat het Skoulas museum met houtsculpturen. Vanaf Anogia loopt er een weg naar de Nida hoogvlakte gelegen op een hoogte van 1.370 meter. Vanaf de Nida hoogvlakte loopt er een wandelpad naar de top van de Idi (Psiloritis), deze bergwandeling is alleen geschikt voor geoefende wandelaars. 


 Vakantie Kreta

 

 

 

vakantie Kreta ruime keus, scherpe prijs

 

Kreta vakantie authentiek

 

eilandhoppen Kreta

 

hotels voor de beste prijs