Agia Pelagia

 

Agia Pelagia ligt aan de noordkust van Kreta op circa 18 kilometer ten westen van Iraklion. De weg van Iraklion naar Agia Pelagia slingert door de heuvels en biedt een prachtig uitzicht over de Iraklion baai en de achterliggende bergen. Het meest bekende strand bij Agia Pelagia ligt in de Baai van Lygaria op loopafstand van het dorp. Het Lygaria strand is een zandstrand en er zijn veel watersport faciliteiten zoals waterskien en parasailing. Agia Pelagia is van oorsprong een gemoedelijk vissersdorp en heeft nog veel van deze rustige sfeer behouden, het strand direct bij het dorp is een smal strand. Aan de westkant van het dorp liggen nog drie rustige stranden met in de omgeving diverse accommodaties.

 

Fodele

In de directe omgeving ligt het dorp Fodele, het wordt gezien als de geboorteplaats van El Greco, hoewel andere bronnen zeggen dat de schilder is geboren in Iraklion. Zijn echte naam was Domenikos Theotokopoulos (1541-1614). El Greco emigreerde zoals vele ambitieuze Kretenzers naar Venetië en kwam uiteindelijk terecht in Toledo, Spanje. Het borstbeeld van de schilder in Fodele is gemaakt van een steen uit Toledo. Via een duidelijke bewegwijzering komt men bij het geboortehuis van de schilder aan de overkant van de rivier. In de gerestaureerde boerderij en kafenion worden reproducties getoond van El Greco.

 

Tylisos en Zaros

 

Landinwaarts bij Agia Pelagia liggen de bergdorpen Tylisos, Sarchos, Kato Asites, Agios Thomas en Zaros. In de omgeving zijn kloven en veel grotten. Aan de rand van het dorp Tylisos (Tylissos) liggen de restanten van drie Minoische huizen. Ten westen van het dorp ligt aan het einde van de Gonies kloof de Slavokampos vallei en het Slavokambos huis genoemd naar de slaven die hier in de tiende eeuw woonden. Sarchos is een gezellig dorp met tavernes, verschillende kloosters in de omgeving en de Sarchos grot. De Sarchos grot wordt ook wel de vleermuizengrot genoemd (Nychteridospilios) vanwege de vele vleermuizen die er leven. Het is een van de langste grotten op Kreta met een lengte van 1.500 meter aan wandelpaden en een diepte van 230 meter.

 

De Sarchos grotten werden gebruikt als vluchtplaats en als onderdak voor herders. Asites ligt op een hoogte van 450 meter in een mooie wandelomgeving. Er zijn een aantal kerken en kloosters en de Sint Antonios kloof met een rijke flora en fauna. Agios Thomas is een typisch bergdorpje met smalle straatjes en ligt in een mooie groene wandelomgeving. Vanuit Zaros zijn er goede wandelpaden om de Rouvas kloof in het Ida gebergte te verkennen.

 

 

 

Vakantie Kreta:

 

vakantie Kreta ruime keus, scherpe prijs

 

Kreta vakantie authentiek

 

eilandhoppen Kreta

 

hotels voor de beste prijs