Kreta

 

 

Kreta is het grootste eiland van Griekenland, alleen het schiereiland Peloponnesos is groter.

Kreta heeft een oppervlakte van ruim 8.200 vierkante kilometer en Kreta is al jarenlang één van meest populaire toeristische bestemmingen in Griekenland. Het eiland staat wel bekend als “megalonisi”, het grote eiland.

Kreta heeft een totale kustlijn van ruim 1.000 kilometer en is hierdoor een favoriete bestemming voor een strandvakantie. Maar ook het binnenland heeft veel te bieden, aan de zuidkust is het landschap heuvelachtig en eindigen de bergen vaak zo in zee met mooie inhammen, baaien en strandjes aan de kust.

In het oosten ligt het Dikti gebergte met een hoogte van 2.148 meter, centraal op Kreta ligt de berg Ida (ook wel Psiloritis genoemd) met een hoogte van 2.456 meter  en in het westen liggen de “Witte Bergen”, Lefka Ori, met een hoogte van 2.453 meter. Kenmerkend voor het landschap op Kreta zijn de imposante kloven, De bekendste kloof is de Samaria kloof die van de Witte bergen naar de zuidkust loopt. Opvallend op Kreta zijn ook de verschillende hoogvlaktes, zoals de Lasithi-, Omalos- en de Nida hoogvlakte.

 

Kreta is in Griekenland een zelfstandige bestuurlijke regio met vier regionale eenheden: Chania, Iraklion (Heraklion), Lasithi en Rethymnon. De hoofdstad van Kreta is Iraklion en het eiland is de meest zuidelijke regio van Griekenland. Kreta wordt op z’n Grieks vaak Kriti genoemd. De flora van Kreta is redelijk uitgebreid en kent circa 150 endemische planten, soorten die alleen op Kreta voorkomen. Het toerisme op Kreta trekt dan ook veel natuurliefhebbers naast de talloze strandliefhebbers.

 

 Kreta :