Kosmas

 

 

 

Vanaf Leonidio loopt er een weg door de bergen, via Kosmas, Geraki, Skala naar Gythio. Het is een prachtige rit met veel haarspeldbochten door het Parnonas gebergte. Het indrukwekkend gelegen Kosmas ligt op een hoogte van 1.140 meter en heeft dan ook de bijnaam “het balkon van Kynouria”. Op het rustige plein van Kosmas staan een aantal oude platanen van ruim 100 jaar oud, een oorlogsmonument en de kerk van Kosmas. De bovenloop van de Dafnon rivier, die onder andere naar Leonidio loopt, heeft bij Kosmas zijn oorsprong.

 


Klooster Eloni

 

Halverwege de Dafnon kloof van de imposante Parnonas bergroute tussen Leonidio en Kosmas ligt het klooster Eloni (Elonis). Het klooster is stevig tegen de bergwand gebouwd en de bergwand heeft schitterendemarmer kleurtinten.

 

De nonnen van het klooster verwelkomen iedere bezoeker en het klooster Eloni staat bekend als bedevaartsoord, één van de redenen hiervoor is het heilzame bronwater. Op 15 en 23 augustus zijn er de Panagia feesten dan bezoeken duizenden mensen vanuit heel Griekenland het klooster Eloni.

Op 21 november is er ook een belangrijke feestdag voor het klooster, het is de dag waarop Maagd Maria de plaats van waar het klooster moest komen onthulde. Men vond op deze dag een icoon van Maria met een brandende olielamp ernaast halverwege de enorme rots. De twee monniken Kallinikos en Dositheos vestigden zich op de rots en bouwden een kapel. Vanaf eind 1600 was het een bloeiend klooster, verwoestende invallen en branden zorgden ervoor dat hele gedeeltes van het klooster steeds herbouwd moesten worden. Begin 1900 was het één van de rijkste kloosters van de Peloponnesos, sinds 1970 is het een nonnenklooster.

 


Vakantie boeken

 

hotels voor de beste prijs