grotten Kefalonia

Drogarati grotten Kefalonia

 

 

De Drogarati grotten op Kefalonia liggen drie kilometer voor Sami in de richting van Chaliotata. De grotten liggen 120 meter boven zeeniveau en bereiken een diepte van 95 meter, de temperatuur in de grotten is gemiddeld 18 graden. De grot heeft twee ruimtes en er zijn veel stalagmieten en stalactieten.

 

 

De grootste ruimte van 44 bij 45 meter heeft een bijzondere akoestiek en een enkele keer wordt er een concert gehouden. De tweede ruimte in de Drogarati grotten wordt vanwege de goede akoestiek wel Apotheose (overgang naar het goddelijke) genoemd. Drogarati cave is in de zomermaanden elke dag de hele dag geopend voor publiek en kan onder begeleiding van een gids bezocht worden.

 

Melissani grotten Kefalonia

 

Bij Karavomilos iets voorbij Sami op het eiland Kefalonia ligt de grot van Melissani en het ondergrondse meer van Melissani. Een gedeelte van de grot is in het verleden ingestort, de opening is circa 40 bij 50 meter. Het zonlicht dat hierdoor op het meer in de grot schijnt geeft vooral aan het begin van de middag bijzondere blauwe kleurschakeringen. Het Melissani meer heeft een lengte van 150 meter, een breedte van 25 meter en een maximale diepte van 39 meter. De hele grot heeft een lengte van 160 meter en een breedte van 40 meter. In het midden van het meer ligt een eilandje met een lengte van 30 meter, het is ontstaan door stukken rots die naar beneden zijn gevallen. Met een bootje wordt u rondgevaren in de grot, in de zomermaanden geopend van 08:00 uur tot circa 17:00 uur.

 

Na archeologisch onderzoek zijn er een paar vondsten gedaan uit de derde en vierde eeuw n. Chr. de gevonden voorwerpen verwijzen naar een cultus rondom de mythologische Pan. Pan is in de mythologie de god van het woud en van de herders, zijn bamboe fluit wordt de panfluit genoemd. In de Odyssee van Homerus wordt een nimfengrot omschreven op Ithaka, deze Melissanigrot zou, zo blijkt uit later onderzoek, de nimfengrot kunnen zijn. 

 

  natuur Kefalonia                                         Kefalonia

 

 © Ecogriek