Ainos Kefalonia

 

Ainos op Kefalonia is een Nationaal Park sinds 1962, de totale oppervlakte van het park is 2.862 hectare. Het Nationale park bestaat vooral uit de berg Ainos en de berg Roudi. De berg Ainos is zonder meer de bekendste en de hoogste berg van Kefalonia en van de omliggende Ionische eilanden. Mount Ainos, ook wel geschreven als Enos, heeft als bijnaam Mount Nero, de Venetianen noemden de berg zwart vanwege de vele donkere dennen. Op Kefalonia noemen lokale inwoners de berg wel: Megalo Vouno, de grote berg.

 

Megalos Soros en Roudi

 

De Ainos berg heeft een hoogte van 1.628 meter, deze hoogste top heet Megalos Soros. De Roudi berg heeft een hoogte van 1.125 meter, deze bergtop wordt Joupari genoemd. Op de beboste bergen ligt een ondergrond van poreus kalkgesteente en er liggen zelfs schelpen uit de krijt periode van miljoenen jaren geleden toen de zee nog over de berg spoelde.

 

Abies cephalonica

 

 

De belangrijkste bomensoort in het Nationale Park Ainos is de Kefalonische spar, de Abies cephalonica ook wel Griekse zilverspar genoemd. Nergens in Griekenland is er zo’n uitgestrekt bos met deze boomsoort. De boom is heel donkergroen tot bijna zwart van kleur. De Abies cephalonica is endemisch voor Griekenland, de boom groeit niet alleen op het eiland Kefalonia maar ook in de bergen op de Peloponnesos en in Centraal-Griekenland.

 

 

In de oudheid werd het hout van de Abies cephalonica gebruikt voor de bouw van schepen. Volgens onderzoek zouden zelfs de pilaren van het paleis van Knossos op Kreta gebouwd zijn van deze spar op Kefalonia. De donkere berg werd in de mythologie ook een plaats voor de goden, net als de Olympus berg. Op de top van Ainos stond een altaar voor Zeus en hij kreeg de naam Ainesios Zeus. In Poros zijn in de Drakaina grot zijn muurschilderingen gevonden die vermoedelijk gewijd waren aan Ainesios Zeus.

 

Planten en dieren

 

 

In het voorjaar is het Nationaal Park het mooist om te bezoeken, vooral op de Roudi berg bloeien dan veel wilde orchideeën en andere planten. Verschillende planten zijn endemisch voor het gebied, zoals de Viola cephalonica (viooltje), Ajuga orientalis ssp aenesia (zenegroen), Limonium cephalonicum (Kefalonische zeelavendel), Limonium damboldtianum (Damboldt zeelavendel), Poa cephalonica (Kefalonisch beemdgras) en de Saponaria aenesia (Saponaria). Vanaf mei bloeit de brem volop en in de zomermaanden is het gebied lekker koel om te bezoeken. In het natuurgebied leven ook veel vogels, en dieren als de hagedis, eekhoorn, marter, vos en egels.
 

Uitzicht vanaf Ainos

 

 

Het Nationale Park heeft verschillende ingangen en is gratis toegankelijk. Vanaf de Ainos zijn er schitterende vergezichten (vooral op een onbewolkte dag) op de baai en haven van Poros en de eilanden Lefkas, Ithaka, Zakynthos en op de Peloponnesos.

 


natuur Kefalonia          Kefalonia

 

 

© Ecogriek