Agios Gerasimos

 

Het Omala gebied ligt tien kilometer ten oosten van Argostoli, de grootse plaats in de streek is Valsamata. De Omala vlakte is een vruchtbaar wijnbouw gebied en wordt gezien als het centrum van de Robola druif en wijn. In de vlakte van Omala is elk jaar in augustus het Robola wijnfestival. Vanwege het rotsachtige gebied noemden de Venetianen de wijn “Vinno di sasso”, wijn van de rots. Circa 500 meter na Valsamata bij Mixata ligt het klooster Agios Gerasimos.

 

Agios Gerasimos

 

Het klooster Agios Gerasimos is het grootste en het belangrijkste klooster van Kefalonia, st. Gerasimos is tevens de beschermheilige van het eiland. De toegang tot het klooster is de vrijstaande klokkentoren.

 

 

Gerasimos Notaras, de oprichter van het klooster leefde van 1509 tot 1579, hij werd geboren in Ano Trikala op de Peloponnesos. Op jonge leeftijd ging hij al het klooster in en reisde vervolgens door heel Griekenland om uiteindelijk in Jeruzalem priester te worden. Hierna leefde hij enige tijd als kluizenaar in een grot bij Lassi op Kefalonia, bij Spilia staat nu nog een kleine St. Gerasimos kerk. In de vlakte van Omala richtte hij het klooster Nea Ierousalim op, een religieus centrum voor cultuur, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Er kwam onder meer een grote bibliotheek en volgens een Italiaanse onderzoeker stond hier de eerste drukpers van Griekenland.

De heilig verklaarde Gerasimos heeft veel wonderen op zijn naam staan, vaak betrof het genezen van geestelijk zieke mensen. In het klooster ligt de heilige Gerasimos in een zilveren sarcofaag, de nonnen openen deze sarcofaag van tijd tot tijd zodat bezoekers de mummie kunnen zien. Volgens de overlevering bleek jaren na het overlijden van de heilige dat zijn lichaam niet was vergaan. Verder is er in de kerk een iconostase en diverse fresco’s te zien.

Feestdagen Kefalonia

Op Kefalonia zijn nu elk jaar twee belangrijke feestdagen, op 16 augustus wordt de sterfdag van Agios Gerasimos herdacht en op 20 oktober het intact blijven van het lichaam. Op beide dagen is er een grote processie naar de waterput onder de Plataan die door de heilige zelf geplant zou zijn. Op deze feestdagen komen duizenden pelgrims naar de Omala vlakte en veel Kefaloniers zijn vernoemd naar Gerasimos, de beschermheilige van Kefalonia. De namen Gerassimakis, Makis, Memas en Massos of Gerassimoula (vrouwelijk) komen voort uit zijn naam. De herdenkingsdag 16 augustus wordt niet alleen gevierd bij het Moni Agios Gerasimos maar op veschillende plaatsen op het eiland. Het Robola wijnfestival wordt meestal gevierd in het eerste weekend na 16 augustus in o.m. Valsamata, Frangata en Manzavinata.