Karpathos

 

Karpathos is een van de Zuid-Egeïsche eilanden en ligt ten zuidwesten van Rhodos en ten noordoosten van Kreta. In het verleden werd het eiland Skarpanto genoemd en Homerus noemde het Karpatho. Karpathos is een langgerekt eiland en heeft een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer, in het noorden ligt op zo’n 100 meter afstand het kleine vulkanische eiland Saria.

 

Karpathos is een eiland waar nog veel van de authentieke Griekse sfeer is terug te vinden en daarmee een interessant vakantie eiland voor de echte Griekenland liefhebber.

Karpathos is een mooi eiland om te wandelen of te klimmen.

Van noord naar zuid loopt een grillig bergmassief met als hoogste top de Kali Limni met een hoogte van 1.215 meter.

Samen met de Ataviros top op Rhodos de hoogste bergen van de Zuid-Egeïsche eilanden of de Dodekanesos eilanden.

 

 

 

 

 

Er is een kustlijn van zo’n 160 kilometer lengte met kliffen, rotsachtige stranden en mooie zandstranden. Het noorden van Karpathos is een mooie natuurlijke omgeving met traditionele nederzettingen, belangrijke archeologische vindplaatsen, dennenbossen en stranden.

De natuur van Karpathos bestaat onder meer uit: het maquis zoals wolfsmelk, brem en jeneverbes. Er zijn ruim 900 soorten planten waarvan zes endemisch zoals de Limonium carpathum uit de Strandkruidfamilie.

 

Vooral het noorden van Karpathos en het nabijgelegen eilandje Saria is een belangrijk vogelgebied voor trekvogels,

In de bergen zijn vaak roofvogels te zien. In de zee rondom het eiland leven nog dolfijnen en de Mediterrane monniksrob.

 

Noord-Karpathos en Saria, een deel van Centraal-Karpathos en de kust is Natura-2000 gebied. In het zuiden van het eiland ligt de hoofdstad Karpathos-stad of ook wel Pigadia genoemd.

 

 

 

Karpathos: