Griekse zuidvruchten

 

Zuidvruchten zijn vruchten uit Zuid-Europa en voornamelijk subtropische vruchten of mediterrane vruchten.

In de Europese verordening voor beschermende oorsprong benaming is de subcategorie:

noten, rozijnen en gedroogde vijgen.

 

 

De geregistreerde noten uit Griekenland zijn:

 

Kelifoto fystiki Fthiotidas (PDO) – Κελυφωτο φυστικι Φθιωτιδας    

 

Pistachenoot uit Makrakomi  – regio Fthiotida

 

De teelt van deze pistache in dit gebied is in 1940 begonnen, een traditionele teelt in deze streek van Griekenland en inmiddels beroemd om de kwaliteit. De pistachenoot mag met of zonder dop verkocht worden, gezouten en ongezouten, gebrand of rauw. De Kelifoto Fystiki Fthiotidas heeft een donkergroene kleur en een aangename karakteristieke smaak. 95% procent van de noten zijn van het ras Kilarati, de resterende 5% van de rassen Nychati, Fountoukati en Megalokarpi.

 

Fystiki Eginas (PDO) – Φυστικι Αιγινας  

 

Pistachenoot van het eiland Aegina (Egina). Deze pistache is uitgegroeid tot een erfgoed van Egina.

 

Fystiki Megaron (PDO) – Φυστικι Μεγαρων 

 

Pistachenoot uit de Megara regio, met name op de grens tussen de stedelijke gebieden van Megara en Neo Peramos, in de regio Attika. De Fystiki Eginas en de Fystiki Megaron zijn vruchten met een oude geschiedenis en er wordt aangenomen dat het deze pistache zou kunnen zijn die al geciteerd werd in Genesis. Zowel de Fystiki Eginas als de Fystiki Megaron worden geroosterd en gezouten gebruikt voor directe consumptie. De pistache wordt ook in veel Griekse producten gebruikt zoals gebak, saus en ijs.

 

 

Geregistreerde krenten en rozijnen uit Griekenland:

 

Korinthiaki Stafida Vostitsa (PDO) – Κορινθιακη Σταφιδα Βοστιτσα

 

De Korinthiaka Stafida Vostitsa komt uit het gebied Aigo (Egio), de heuvels boven de Golf van Korinthe.

De vroegere naam van Aigio is Vostitsa. De rozijn heeft een donkere kleur, tussen blauw en zwart. De geur en het aroma zijn vrij sterk en fruitig.

 

Stafida Ilias (PGI) – Σταφιδα Ηλειας

 

De krenten van de Stafida Ilias komen van de druivensoort Vitis Vinfera uit het gebied Ilia op de Peloponnesos.

De Stafida Ilias heeft een diepe zwarte kleur en door zijn hogere suiker- en wijnsteenzuur inhoud heeft de krent een bijzonder zoete en aangename smaak. Het minimum suikergehalte is 70% en het minimale wijnsteenzuur gehalte 1,69%. In de Griekse keuken worden de krenten vaak toegevoegd aan witte vlees en visgerechten.

 

Stafida Zakynthou (PDO) – Σταφιδα Ζακυνθου

 

Het gebied waar de rozijnen op Zakynthos worden verbouwd is 1.670 hectare groot en omvat 10% van de hele landbouwproductie van het eiland Zakynthos. De krenten en rozijnen van Zakynthos hebben een uitstekende kwaliteit. Het resultaat van een nauwkeurige teelt. Er is veel vraag naar en het vormt een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking. Griekenland is in Europa de belangrijkste producent van krenten.

 

Geregistreerde gedroogde vijgen uit Griekenland:

 

Syka Vravronas Markopoulou Messongion (PGI)  –  Συκα Βραβρωνας Μαρκοπουλου Μεσογε ιων

 

De Syka Vravronas Markopoulou Messongion komt uit de streek Markopoulo Mesogaias in de regio Atikka en wordt vooral gewaardeerd vanwege de traditionele teeltmethoden.

 

Xera syka Kymis (PDO) – Ξερα συκα Κυμης

 

De Xera syka Kymis komt uit de streek Kyma op het eiland Evia.

De teelt van de Xera Syka Kymis in Griekenland gaat terug tot de oudheid. Deze plant is afkomstig uit Azië en werd waarschijnlijk vanuit daar geïmporteerd. De Griekse dichter Archilochos (Archilochus) roemde de plant en het lekkere fruit al in de 7e v. Chr. De teelt, de oogst en het drogen van vijgen, doorgegeven van generatie op generatie, worden uitgevoerd volgens oude procedures en garanderen Griekse gedroogde vijgen van hoge kwaliteit.

 

Griekse producten   

 

Fruit    Honing    Kaas    Mastiek    Olijf    Wijn    Zuidvruchten

© 2005 – 2016 Ecogriek                                                                                 sitemap          disclaimer