Griekse kaas

 

Griekse kaassoorten komen vaak uit een bepaald gebied, specifiek van een eiland of een streek in Griekenland.

De meeste kazen zijn gebaseerd op basis van geitenmelk, schapenmelk of een combinatie hiervan. Kenmerkend is het gebied waar de schapen of geiten grazen, dit beïnvloed de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de Griekse kaas. Een ander belangrijk element is de wijze van bewerken, vaak wordt dit nog gedaan volgens oude tradities. 

Volgens de Griekse oudheid zou de mythische Aristaeus of Aristaios, zoon van Apollo en nimf Cyrene, de uitvinder van kaas zijn geweest. Aristaios was imker, schaapherder en olijfteler.

 

Voor Griekenland zijn er 21 PDO kaassoorten geregistreerd:

 

Ξυγαλο Σητεας / Ξιγαλο Σητειας   

Xygalo Siteias / Xigalo Siteias 

Streek: Siteias – Lassithi – Kreta

Smaak: fris, licht zuur, licht zout

Φορμαελλα Αραχωβας Παρνασσου   

Formaella Arachovas Parnassou

Streek: Arachova – Parnassos

Smaak: kruidig, peper, pikant

Ξυνομυζηθρα Κρητης  

Xynomyzithra Kritis

Streek: Kreta

Smaak: zacht, fris

Φετα – Feta

Streek: vasteland, Peloponnesos, Lesvos

Smaak: fris, licht zuur, licht zout

Σαν Μιχαλη – San Michali

Streek: Syros

Smaak: zout, pikant

Κοπανιστη – Kopanisti

Streek: Cycladen, Mykonos

Smaak: pittig

Κασερι – Kasseri

Streek: Macedonie, Lesvos, Xanthi

Smaak: fruiting, romig

Μετσοβονε – Metsovone

Streek: Metsovo – Epirus

Smaak: kruidig, zout, druiven

Γραβιερα Κρητης – Graviera Kritis

Streek: Kreta

Smaak: pittig

Πηχτογαλο Χανιων   

Pichtogalo Chanion

Streek: Chania – Kreta

Smaak: fris, zacht

Λαδοτυρι Μυτιλνης  

Ladotyri Mytilinis

Streek: Lesvos

Smaak: pikant, olijfolie, kruimelig

Γραβιερα Αγραφων   

Graviera Agrafon

Streek: Agrafon – Karditsa

Smaak: licht zoet tot pittig

Γραβιερα Ναξου – Graviera Naxou

Streek: Naxos

Smaak: fruitig, rijp

Γαλοτυρι – Galotyri

Streek: Epirus en Thessaly

Smaak: licht zuur, romig, pittig

Κεφαλογραβιερα – Kefalograviera

Streek: Macedonie, Epirus, Evrytania

Smaak: pittig

Καλαθακι Λημνου -Kalathaki Limnou

Streek: Lymnos

Smaak: licht zuur, uit wilgenmanden

Μανουρι – Manouri

Streek: Thessaly, Macedonie

Smaak: heel zacht, fris

Μπατζος – Batzos

Streek: Thessaly, Macedonie

Smaak: zout, licht peper, pittig

Σφελα – Sfela

Streek: Messinia, Lakonia

Smaak: pikant, zout

Ανεβατο – Anevato

Streek: Grevena, Kozani

Smaak: mild, licht zuur, fruitig

Κατικι Δομοκου – Katiki Domokou

Streek: Domokos – Mount Othrys

Smaak: zacht, licht zuur, romig

 

Griekse producten   

 

Fruit    Honing    Kaas    Mastiek    Olijf    Wijn    Zuidvruchten

© Ecogriek