Griekse kaas
Griekse kaassoorten komen vaak uit een bepaald gebied, specifiek van een eiland of een streek in Griekenland.
De meeste kazen zijn gebaseerd op basis van geitenmelk, schapenmelk of een combinatie hiervan. Kenmerkend is het gebied waar de schapen of geiten grazen, dit beïnvloed de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de Griekse kaas. Een ander belangrijk element is de wijze van bewerken, vaak wordt dit nog gedaan volgens oude tradities.
Volgens de Griekse oudheid zou de mythische Aristaeus of Aristaios, zoon van Apollo en nimf Cyrene, de uitvinder van kaas zijn geweest. Aristaios was imker, schaapherder en olijfteler.
Voor Griekenland zijn er 21 PDO kaassoorten geregistreerd:
Ξυγαλο Σητεας / Ξιγαλο Σητειας Xygalo Siteias / Xigalo Siteias Streek: Siteias – Lassithi – Kreta Smaak: fris, licht zuur, licht zout | Φορμαελλα Αραχωβας Παρνασσου Formaella Arachovas Parnassou Streek: Arachova – Parnassos Smaak: kruidig, peper, pikant | Ξυνομυζηθρα Κρητης Xynomyzithra Kritis Streek: Kreta Smaak: zacht, fris |
Φετα – Feta Streek: vasteland, Peloponnesos, Lesvos Smaak: fris, licht zuur, licht zout | Σαν Μιχαλη – San Michali Streek: Syros Smaak: zout, pikant | Κοπανιστη – Kopanisti Streek: Cycladen, Mykonos Smaak: pittig |
Κασερι – Kasseri Streek: Macedonie, Lesvos, Xanthi Smaak: fruiting, romig | Μετσοβονε – Metsovone Streek: Metsovo – Epirus Smaak: kruidig, zout, druiven | Γραβιερα Κρητης – Graviera Kritis Streek: Kreta Smaak: pittig |
Πηχτογαλο Χανιων Pichtogalo Chanion Streek: Chania – Kreta Smaak: fris, zacht | Λαδοτυρι Μυτιλνης Ladotyri Mytilinis Streek: Lesvos Smaak: pikant, olijfolie, kruimelig | Γραβιερα Αγραφων Graviera Agrafon Streek: Agrafon – Karditsa Smaak: licht zoet tot pittig |
Γραβιερα Ναξου – Graviera Naxou Streek: Naxos Smaak: fruitig, rijp | Γαλοτυρι – Galotyri Streek: Epirus en Thessaly Smaak: licht zuur, romig, pittig | Κεφαλογραβιερα – Kefalograviera Streek: Macedonie, Epirus, Evrytania Smaak: pittig |
Καλαθακι Λημνου -Kalathaki Limnou Streek: Lymnos Smaak: licht zuur, uit wilgenmanden | Μανουρι – Manouri Streek: Thessaly, Macedonie Smaak: heel zacht, fris | Μπατζος – Batzos Streek: Thessaly, Macedonie Smaak: zout, licht peper, pittig |
Σφελα – Sfela Streek: Messinia, Lakonia Smaak: pikant, zout | Ανεβατο – Anevato Streek: Grevena, Kozani Smaak: mild, licht zuur, fruitig | Κατικι Δομοκου – Katiki Domokou Streek: Domokos – Mount Othrys Smaak: zacht, licht zuur, romig |
Fruit Honing Kaas Mastiek Olijf Wijn Zuidvruchten
© Ecogriek