Odysseas Elytis

 

Odysseas Elytis pseudoniem van Odysseas Alepoudelis, is onder andere winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1979. Geboren in Heraklion, Kreta (1911) en overleden in Athene (1996). Hij is een belangrijke dichter in de Griekse taal. In al zijn gedichten benadrukt Elytis consequent de mens zijn primaire onschuld, ontslag van schuld en lot, en benadrukt de verlossende kwaliteit van het licht, “de verstandige zon”. Hij bekritiseerde de vulgariteit van de hedendaagse samenleving en cultuur, en schepte de mogelijkheid van een andere relatie met de dingen van deze wereld: een soort correctie van onze interpretatie van de natuur en ons concept van de liefde, een herformulering van de fundamentele, minimale essentie van het leven.

 

Elytis: “Ik beschouw de poëzie als een bron van onschuld vol revolutionaire krachten. Het is mijn missie om deze krachten te bundelen en door middel van voortdurende metamorfosen te brengen in een grotere harmonie met mijn dromen. Ik verwijs naar een eigentijdse vorm van magie die leidt tot de ontdekking van onze ware werkelijkheid, in de hoop van het verkrijgen van een vrijheid en de rechtvaardigheid van het absolute licht.

Ik ben een idealist, die, zonder het te willen doen, arriveert bij Christelijke heiligheid.”

 

 

Drinking the sun of Corinth

Reading the marble ruins

Striding across vineyards and seas

Sighting along the harpoon

A votive fish that slips away

I found the leaves that the sun’s psalm memorizes

The living land that passion joys in opening.

 

I drink water, cut fruit,

Thrust my hand into the wind’s foliage

The lemon trees water the summer pollen

The green birds tear my dreams

I leave with a glance

A wide glance in which the world is recreated

Beautiful from the beginning to the dimensions of the heart!

  


 

 Griekse gedichten                                                                            Het drinken van de zon van Korinthe

 

©  Ecogriek