Griekse dans

 

Dansen is in Griekenland een belangrijke traditie, er zijn ruim 300 Griekse dansen. In de verschillende streken van Griekenland worden veel lokale dansen uitgevoerd in traditionele klederdracht. In veel Griekse steden is een lokale dansgroep. Vooral in de zomer en in het najaar zijn er talloze dansfestivals of andere feesten waar gedanst wordt. Er zijn in Griekenland ook internationale dansfestivals, zoals het Kalamata Dansfestival op de Peloponnesos. In de streek Pilion worden in de zomer ook veels dansfeesten georganiseerd, deze dansen hebben vaak een, van oorsprong, religieus karakter.

 

Griekse dansen oudheid

 

In het Oude Griekenland werd er vaak gedanst om de goden te vereren of om dichter bij de goden te zijn, later werden de dansen meer een volkvermaak. De oude dans Paean (paian), lied van de overwinning, was een dans ter ere van de arts van de goden, later werd dit een dans ter ere van Apollo. Plato schreef al over de Griekse religieuze dansen, volgen hem beeldden de dansen het karakter van de goden uit. In de Griekse oudheid waren veel dansen sereen, maar er waren ook wilde dansen, zoals de dans voor Dionysos, hierbij konden de dansers in trance raken en ontstond er regelmatig een orgie.

 

In het Oude Griekenland bestonden er ook gevechtsdansen of wapendansen. De Pyrriche dans is een dans die werd uitgevoerd door negen gewapende dansers om de Phrygische godin Cybele te vereren. Het doel van de gevechtsdansen was vooral om krijgsvaardigheid te ontwikkelen.

 

 

 

Griekse dansen modern

 

De Griekse dansen worden vaak onverdeeld in de stijlen Syrtos (dansen in rij) en Pidiktos (hoppend, springerig dansen, een danser moet behendig zijn). De Sirtaki is geen traditionele Griekse volksdans, het is een mengeling van verschillende Griekse dansen en vooral populair geworden door de film Zorba de Griek. In 2012 hebben inwoners van de Griekse stad Volos het oude Guinness World Record Sirtaki dansen verbroken en een nieuw wereldrecord gevestigd door met 5.614 dansers de Sirtaki te dansen. Griekse traditionele dansen die nu in en buiten Griekenland gedanst worden zijn bijvoorbeeld de Ballos, Dipat, Maniatikos, Kalamatianos, Partalos en de Tsamikos.