Griekse filosofie

 

Onderwerpen die betrekking hebben op Griekse filosofie:

 

Kleovoulos van Lindos

 

Kleovoulos of Cleovoulos werd meestal Kleovoulos van Lindos of Rhodos genoemd. De man was filosoof en dichter en werd vaak genoemd bij de Zeven Wijzen. Kleovoulos (vaak geschreven als Kleoboulos) leefde in de 6de eeuw v. Chr. Hij reisde veel en had een grote kennis van Egyptische filosofie en hij schreef graag raadsels:

 

“Eén is de vader, twaalf zijn kinderen

elk van zijn kinderen heeft twee maal dertig dochters,

die er verschillend uitzien.

De helft is zwart, de helft is wit

allemaal gaan ze dood.”

 

Het antwoord op het raadsel is: het jaar

 

De inscriptie op het standbeeld is een uitspraak van Kleovoulos:

 

μετρον αριστον – metron ariston : “het beste van alles is de gulden middenweg” of “gematigdheid is het beste”.


Enantiodromia

 

Heraclitus een Griekse filosoof zag eenheid in tegenstellingen. De filosofie van Heraclitus is het voortdurende worden. Panta Rei: “alles stroomt of alles is verandering”. Door de wet van eeuwige beweging gaan tegendelen voortdurend in elkaar over. Koud wordt warm, warm wordt koud; nat wordt droog en droog nat. Iets verspreidt en verzamelt zich, iets komt en gaat. Tegenstellingen zijn gelijk omdat ze een eenheid vormen”. (boek Heraclitus of Ephesus on nature) Het Enantiodromia van Heraclitus werd door de psycholoog C.G. Jung in zijn onderzoeken herkend: “Wanneer een eenzijdige tendens het bewuste leven beheerst zal er na verloop van tijd een tegengestelde beweging ontstaan” Dit komt omdat we altijd een middenweg zouden willen vinden, het evenwicht. *

 

 

Zelfs op de beurs kent men het begrip Enantiodromia: “Een cyclus die vaak een top neerzet blijkt aan het eind
vaak diep te vallen” of “Iedere trend moet te ver gaan om zo zijn eigen ommekeer op te roepen”. *

 

Panta Rei zijn de woorden van de filosoof Heraclitus, hij leefde van 536 tot 470 v.Chr. Panta Rei: alles stroomt of alles is vereandering. De filosofie van Heraclitus is het voortdurende “worden”.

 

Het is onmogelijk tweemaal dezelfde rivier te treden;…….hij verstrooit en brengt samen…..en komt
(op ons) toe en gaat (van ons) af”*

 

*Verzameld werk C.G. Jung

*Beursplaza

*Heraclitus, Fragmenten, vertaling J. Mansveld

 

Flashmob in Athene

 

flashmob Griekenland

 

Een “schone” flashmob bij een zebrapad in Athene. Voetgangers blijken demonstranten voor circa twee minuten, hierna wandelen ze rustig verder. Van flashpacker naar pelgrim

Van de flashmob kwam ik op internet uit bij de flashpacker. De flashpacker is de moderne backpacker. De flashpacker zit wat ruimer in zijn geld, maakt gebruik van laptop, mobiele telefoon, digitale camera en heeft

als doel om zoveel mogelijk te zien op comfortabele wijze. De overeenkomsten met de backpacker zijn nog de rugzak, contact willen maken met de lokale bevolking en het mijden van hordes toeristen.

 

In deze periode rondom kerst en oud en nieuw kijken veel mensen naar het afgelopen jaar en naar het komende jaar. Veel dingen worden nog afgerond, we gaan graag opgeruimd met goede voornemens het nieuwe jaar in.

Met kerst wensen we nog steeds vrede op aarde.

 

Maar we weten dat er geen algemene vrede op aarde is, we zien de beelden van rondreizende journalisten, flashpackers, van bijvoorbeeld Korea, Pakistan, Wit-Rusland. Dichterbij huis kennen we misschien mensen die

weinig te eten hebben of geen slaapplaats.

 

 

In het gras bij een Grieks oorlogsmonument lees ik de woorden: “nooit meer oorlog” ochi pia polemi in het Grieks

en ”vrede” : irini in het Grieks. Het is een wetenschap: irenologie, de wetenschap van de vrede. Er is ook een wetenschap polemologie, de wetenschap van oorlog en vrede.

 

 

In de natuur van Griekenland ervaar ik een soort van eenheid, bij veel plant- en diersoorten zie je een permanente vorm van aanpassing aan omstandigheden. Voor overleven van een soort is deze aanpassing noodzakelijk, endemische soorten, nieuw leven het gevolg.

 

In verschillende Griekse filosofieën vind ik dit terug: de Stoa van Zeno van Citium “De mens kan zich losmaken van concrete omstandigheden en leven in overeenstemming met de natuur”.  Heraclitus: “Panta rhei: alles stroomt of alles is verandering; het voortdurende worden”. Gnothi Seauton, een Griekse tekst gevonden als inscriptie op de Apollo tempel in Delphi, toegeschreven aan verschillende Griekse wijsgeren, Gnothi Seauton : Ken uzelf, voor het verwerven van ware kennis dient eerst zelfkennis verworven te worden.

 

Volgens de schrijver, filosoof en godsdiensthistoricus, Frederic Lenoir hadden Socrates, Jezus en Boeddha dezelfde boodschap: “Een boodschap van beweging, een filosofie en een spiritualiteit van voortdurende verandering, onderweg zijn, jezelf altijd ter discussie kunnen stellen. Geborgenheid vinden in het leven zelf, als een pelgrim, altijd onderweg, we zijn op aarde op doorreis en dienen ons innerlijk te bevrijden van wat ons innerlijk tot slaaf maakt. Voor Socrates was dit: onwetendheid, voor Jezus: de zonde en voor Boeddha: alle vormen van gehechtheid”. “Ieder van ons, waar hij ook vandaan komt, heeft als taak op zoek te gaan naar de waarheid, zichzelf diepgaand te leren kennen, vrij te worden en in vrede met zichzelf en anderen te leven”.

 

Van flashpacker naar pelgrim, van reizen door de Griekse tijdgeest naar een innerlijk reis, van onvrede naar vrede.

 

 

© Ecogriek