Peloponnesos

 

De Peloponnesos is een schiereiland grenzend aan het vasteland van Griekenland. Geografisch gezien bestaat de Peloponnesos uit zeven regio’s maar in de Griekse administratieve indeling zijn er vijf regio’s: Korinthe, Argolis, Arcadië, Lakonia en Messinia en liggen er twee regio’s (Ilia en Achaia) in West-Griekenland. De Peloponnesos is, na het graven van het Kanaal van Korinthe, het grootse eiland van Griekenland maar omdat het een schiereiland is wordt Kreta meestal het grootse eiland genoemd. De Peloponnesos heeft volgens Strabo, een Griekse geograaf en historicus, in zijn boek Geographika de vorm van een platanenblad. De Peloponnesos is met een aantal bruggen verbonden met het vasteland, de twee grootste bruggen liggen bij Korinthos en Rio. De oppervlakte van de Peloponnesos is 15.490 vierkante kilometer en het gebied heeft circa 650.000 inwoners. De hoofdstad is Tripoli, de grootste stad van het gebied is Kalamata.

 

 

De overgang van het bruisende vasteland van Griekenland naar het rustige schiereiland is overweldigend, van de drukte naar de stilte en naar geuren van tijm en kleuren van oleander. Veel van het Griekse werelderfgoed ligt op de Peloponnesos: Archeologisch Mystras, Mycene, Tiryns en de Tempel van Vasses. Archeologisch Olympia ligt geografisch gezien ook op de Peloponnesos maar ligt sinds de herindeling in West-Griekenland. Naast dit werelderfgoed zijn er talloze andere bezienswaardigheden zoals het theater van Epidavros, de Palamidi vesting van Nafplio, de monoliet rots van Monemvasia en het kasteel van Pylos.

 

 

De Peloponnesos is overwegend groen met veel bergen, rivieren, wijngaarden en olijfboomgaarden en natuurgebieden met wetlands. Door het geringe inwoneraantal en het kleinschalige toerisme is, vooral het binnenland ongerept gebied. De Peloponnesos is zeer geschikt voor een vakantie of rondreis langs de diverse opgravingen, de natuur en de kilometerslange stranden. Een rondreis kan gemakkelijk gecombineerd worden met Athene, de afstand van Athene naar Korinthe is circa 80 kilometer.

 

Peloponnesos  –  Peloponnisos  –  Πελοποννησος

 

Bij elke plaatsnaam van de Peloponnesos staat het vakantie aanbod voor die plaats of directe omgeving.

Achaia

Illia

Korinthe

Argolis

 

Arcadië

Lakonia

Messinia

Extra info