Griekenland

Actuele informatie over Griekenland. Griekenland wordt Ellada of Hellas genoemd, de Helleense Republiek. Het land is lid van de Europese unie sinds 1981 en ligt in Zuid-Europa. De oppervlakte van Griekenland is bijna 132.000 vierkante kilometer, (ter vergelijking: de oppervlakte van Nederland is 41.500 vierkante kilometer.)  Griekenland wordt gezien als de bakermat van de Europese beschaving, het Griekse historische en culturele erfgoed is nog steeds zichtbaar in de hedendaagse Europese samenleving in onder andere filosofie, literatuur, politiek en geneeskunde. Griekenland is een land van bergen, eilanden, stranden en zee, een groot deel van het land  is bebost. Er is veel inheemse mediterrane flora en er zijn talrijke vlinders en vogels. Op het vasteland van Griekenland en de Peloponnesos zijn de meest groene gebieden met grote bossen en meren. De eilanden Kefalonia, Corfu, Lefkas, Thassos en een deel van Zakynthos zijn groene eilanden. Kreta is toeristische gezien het meest bezochte eiland van Griekenland maar ook hier zijn nog stille en groene gebieden te ontdekken.
 • Het inwoneraantal in Griekenland is bijna 11 miljoen.
 • De gemiddelde levensverwachting van een Griek is 79,9 jaar.
 • Het is een uur later dan in Nederland.
 • De feestdagen zoals Pasen zijn meestal wat later in het jaar omdat deze christelijke dagen volgens de orthodoxe kalender worden gevierd.
 • Grieken vieren hun naamdag en niet hun verjaardag, hun naam is dus bepalend en niet de datum waarop ze zijn geboren. Meestal zijn ze vernoemd naar een heilige en bijna elke dag zijn er meerdere namen van mensen die hun naamdag hebben.
 • Het land en de bevolking van Griekenland kent een roerige geschiedenis met onder andere het Ottomaanse rijk en de Griekse vrijheidsoorlog.
 • Het land heeft qua tekst het langste volkslied ter wereld, het is geschreven door Solomos.
 • De meeste Grieken zijn aangesloten bij de Grieks orthodoxe kerk maar in de grondwet is godsdienstvrijheid vastgelegd.
 • In het land wordt Grieks gesproken maar veel Grieken spreken als tweede taal Engels, Duits of Frans.
 • Op de wegwijzers langs de wegen en de op plaatsnaamborden zijn alle teksten meestal tweetalig, in het Grieks en in het Engels.
Griekenland is een populair vakantieland, ontdek de natuur, de eilanden en het vasteland. Jaarlijks bezoeken circa 16 miljoen toeristen het land, de meeste toeristen komen uit Europa. Het toerisme in het land is vooral beperkt tot de eilanden in Griekenland , maar de eilanden van het land vormen slechts 20% van het totale landoppervlakte. Hiermee is veel van het vasteland van Griekenland nog onbekend en ongerept gebied maar met veel mogelijkheden voor het toerisme en een mooie vakantie. Tip: Ga naar ZonvakantieDirect voor jouw vakantie naar Griekenland.
Klimaat Griekenland
Griekenland heeft een Mediterraan klimaat, als men het heeft over het weer wordt Griekenland “Het land met 300 dagen zon per jaar” genoemd. Onderstaande tabel zijn gemiddelde temperatuur waarden, in het noorden van Griekenland is de temperatuur wat lager dan in het zuiden.

Maand

Gemiddelde dagtemp. in °C

Gemiddelde nachttemp. in °C

Zonuren per dag

Dagen neerslag per maand

Temp. zeewater in °C

          Januari

7

3

5

12

14

          Februari

12

7

5

10

14

           Maart

16

9

7

9

15

            April

20

11

9

6

17

            Mei

22

15

10

3

19

           Juni

30

19

11

1

21

           Juli

32

21

12

0

23

       Augustus

34

22

11

0

24

       September

29

19

9

2

24

         Oktober

22

15

8

5

22

        November

17

12

6

7

20

        December

12

8

4

12

18

Het actuele weer van de Griekse eilanden staat bij elk eiland op de vakantie aanbod pagina.
Geografie van Griekenland
 • Griekenland heeft een oppervlakte van 131.957 vierkante kilometer, waarvan landoppervlakte 130.647 vierkante kilometer en water  1310 vierkante kilometer.
 • De lengte van de landsgrenzen is 1110 kilometer, waarvan Albanië met 212 km, Bulgarije met 472 km, Macedonië met 234 km en Turkije met 192 km. landgrens.
 • De lengte van de kustlijn is 13.676 kilometer.
 • Het hoogste punt van Griekenland is de Mount Olympus met een hoogte van 2917 meter.
Griekenland is onderverdeeld in 13 regio’s of periferieën: 1. Attika    (Atheense Riviera) 2. Centraal-Griekenland 3. Centraal-Macedonië 4. Kreta 5. Oost-Macedonië en Thracië 6. Epirus 7. Ionische Eilanden 8. Noord-Egeïsche Eilanden 9. Peloponnesos 10. Zuid-Egeïsche Eilanden 11. Thessalië 12. West-Griekenland 13. West-Macedonië Het vasteland van deze dertien regio’s bestaat uit:  Attika, Centraal-Griekenland, Centraal-Macedonie, Oost-Macedonie en Tracie, Epirus, Thessalie en West-Griekenland. De Peloponnesos is een schiereiland en wordt zowel vasteland als eiland genoemd. De overige vier regio’s zijn Griekse eilanden. Deze 13 bestuurlijke regio’s zijn, sinds 1 januari 2011 (Kallikratis plan) onverdeeld in 325 gemeenten en in onderstaande 74 regionale eenheden:
1. Attika Centraal-Athene Saronische Eilanden Noord-Athene Oost-Attika Piraeus West-Athene West-Attika Zuid-Athene 2. Centraal-Griekenland Evrytania Evia Fokida Fthiotida Viotia 3. Centraal-Macedonië Chalkidiki Imathia Kilkis Pella Pieria Serres Thessaloniki 4. Kreta Chania Rethymnon Iraklion Lasithi 5. Oost-Macedonië en Thracië Drama Evros Kavala Rodopi Thassos Xanthi 6. Epirus Arta Ioannina Preveza Thesprotia 7. Ionische Eilanden Ithaka Kefalonia Corfu Lefkas Zakynthos 8. Noord-Egeïsche Eilanden Chios Ikaria Lesvos Limnos Samos 9. Peloponnesos Argolis Arcadie Korinthe Lakonia Messinia 10. Zuid-Egeïsche Eilanden Andros Kalymnos Karpathos Kea – Kythnos Kos Milos Mykonos Naxos Paros Rhodos Syros Santorini (Thira) Tinos 11. Thessalië Karditsa Larisa Magnisia Sporaden Trikala 12. West-Griekenland Achaïa Etoloakarnania Ilia 13. West-Macedonië Florina Grevena Kastoria Kozani

Griekenland landkaart

kaart © Pitichinaccio  – 74 regionale eenheden Griekenland, nieuwe bestuurlijke indeling sinds 1 januari 2011. kaart © Pitichinaccio – 13 regio’s Griekenland