Epirus

 

De Epirus regio in Griekenland grenst in het westen aan de Ionische zee, in het noorden aan Albanië, in het oosten aan de Griekse regio’s Thessalia en West Macedonië en in het zuiden aan de regio West-Griekenland. Belangrijke plaatsen in de regio Epirus zijn: Igoumenitsa, de grootse havenplaats van de regio, hiervandaan varen dagelijks ferries naar diverse bestemmingen in Italië. Via een prachtige autoweg met veel viaducten en kilometerslange tunnels voert deze tolweg dwars door de vele bergen via Ioanina naar Thessaloniki en de Turkse grens. De plaats Ioannina met veel historische gebouwen ligt aan het Pamvotis Meer en tussen de bergen ingekapseld, er zijn veel zilversmeden. Metsova is een mooi dorp en een geliefde wintersportplaats. Syvota heeft een gezellige jachthaven en veel flottielje zeilers starten hier. Ook aan de autoweg naar de brug van Rio die aansluit op de autowegen rondom Patra wordt hard gewerkt, diverse trajecten zijn al klaar.

 

 

Parga is in de regio een van de meest geliefde vakantieplaatsen met mooie stranden en gezellige winkeltjes. 

Vrachos heeft een lang en mooi zandstrand, ook verder langs de Ionische kust richting Preveza zijn nog veel goede stranden. Preveza is een mooie aan een baai gelegen vissersplaats met veel visrestaurant en de belangrijke onderwater tunnel richting Lefkas en Patra. Belangrijke natuurgebieden in de regio Epirus zijn: Het Pindos gebergte met als hoogste top de Tymfi berg van 2.480 meter en in het Nationaal Park Vikos-Aoos de toppen van 2.250 en 2.430 meter. Het Nationale Park Pindos ligt gedeeltelijk in de regio Epirus. In dit gebied leven nog bruine beren en ligt de Vikoskloof en de Aoos kloof, de rivier Aoos stroomt hiervandaan naar Albanië. De rivier Kalamos stroomt boven Igoumenitsa in de Ionische  zee. De Acheloos rivier ontspringt bij Metsovo en brengt water naar het stuwmeer Pournario bij het mooie plaatsje Arta en stroomt via de delta van Koprena in de golf van Amvrakikos. Wetlands in de regio Epirus zijn onder meer: Amvrakikos, Kalodiki en de Acheron Delta.

 


Epirus – Ipiros – Ηπειρος

 

De Epirus regio in Griekenland heeft een oppervlakte van ruim 9.200 vierkante kilometer en bestaat sinds de administratieve hervorming in Griekenland uit vier regionale eenheden: Arta, Ioannina, Preveza en Threspotia.

 

 

 

Epirus :