Orchideeën

 

Orchideeënfamilie – Orchidaceae

 

Er zijn in Griekenland ruim 200 soorten Orchideeën bekend. Orchidee is afgeleid van het Griekse woord Orchis. De Griekse botanist en filosoof Theophrastus (ruim 300 jaar v Chr.) was de eerste die het geslacht orchis beschreef.


Reuzen orchis – Barlia robertiana   Griekenland: Peloponnesos februari – maart

 Dit is één van de grootse orchideeën en één van de eerste van het jaar die in Griekenland bloeien. De bloem kan meer dan 50 cm hoog worden. De bloemen hebben veel kleurschakeringen van wit naar groen en paars. In Griekenland een veel voorkomende soort. Bloeiperiode eind januari tot eind april.


Piramide orchidee of Hondskruid – Anacamptis pyramidalis  Griekenland: Peloponnesos – april

Een Europese orchidee van 30 tot 60 cm hoogte met roze of witte bloemen. De naam is afgeleid van het Griekse woord anakampto (omdraaien / achter over buigen). In Griekenland een veel voorkomende soort. In Nederland zeer zeldzaam en opgenomen in de rode plantenlijst van 2000. In het begin van de bloeitijd heeft de bloem een piramide vorm. Bloeiperiode van half februari tot eind mei.


De naam Ophrys is afgeleid van het Griekse woord voor wenkbrauw en slaat op de behaarde lip. De Nederlandse naam, spiegelorchis slaat op de imitatiewijze van insecten aanlokken. Het geslacht bestaat uit circa 130 soorten.

 

Gele orchis – Ophrys phryganae – lutea      Griekenland: Peloponnesos en Lefkas april

Deze Gele spiegelorchis komt in Nederland niet voor. In Griekenland een veel voorkomende soort. Hoogte 10 tot 30 cm. Bloeiperiode maart – mei.

 


Griekse spinnenorchidee  –  Ophrys spruneri          Griekenland: Peloponnesos – Stymfalia 

Komt in Griekenland voor op Kreta, de Ionische eilanden en op sommige Egeïsche eilanden. Bloeit van februari tot eind mei. Opvallend in de bloem is de vorm van een H in een metaalachtige blauwe kleur. De plant wordt maximaal 40 centimeter hoog.


Hommelorchis  – Ophrys fuciflora synoniem: Ophrys holoserica      Griekenland: Peloponnesos mei

De hommelorchis heeft veel variatie in de bloemvorm en de bloemtekening. De plant bloeit in Griekenland vanaf half maart tot begin juni. De hommelorchis lijkt op de bijenorchis (Ophrys apifera) maar de appendix of het aanhangsel 

aan de onderste lip is bij de hommelorchis beter zichtbaar. De plant groeit in vochtige weilanden en is 10 tot 50 centimeter hoog.


Egeïsche orchidee – Ophrys aegaea   synoniem: Ophrys argolica    Griekenland: Lefkas  mei 

Oorspronkelijk dacht men dat deze soort endemisch was voor Karpathos. Later werd de orchidee gevonden op Amorgos en Kasos. Hierna is de orchidee in meer delen van Griekenland waargenomen. De soort groeit met name in open dennenbossen en eikenbossen.


Reinhold’s ophrys  –  Ophrys reinholdii                         Griekenland: Peloponnesos – Stymfalia  

Deze orchidee is vooral te vinden op Lesvos, Chios en Rhodos. Op de Peloponnesos, de streek Epirus en op het eiland Corfu komt de plant in wat mindere mate voor. De bloemtekening kent veel variaties. De bloeitijd is van eind maart tot begin juni.

 


Tongorchis – Serapias

 

De naam Serapias komt van Serapis. Serapis was de naam van de verering van een Egyptische god met een Hellenistisch uiterlijk en deze was beschermer van de  Ptolemaeïsche dynastie. De Serapias oftewel Tongorchis komt in Europa voornamelijk voor in het Middellandse zeegebied. In Griekenland is de Serapias veel te vinden in bermen en grasland en bloeit vanaf half februari tot begin juni.

Oosterse Tongorchis – Serapias orientalis en Anatolische Tongorchis(rijzende zon) – Serapias orientalis ssp. Carica

 

Bergoni’s Tongorchis – Serapias bergonii

Brede Tongorchis (hartvormige tongorchis)  Serapias cordigera

 

Gewone Tongorchis – Serapias lingua

 

Lange Tongorchis – Serapias vomeracea  

 


Borys Orchis – Orchis boryi    Griekenland: Peloponnesos

Deze soort komt in Griekenland voornamelijk voor op de Peloponnesos en op Kreta. De plant is genoemd naar de botanist Borys. De plant is 20 tot 40 centimeter hoog en bloeit van begin maart tot eind mei.

 


Italiaanse orchis of Italiaanse harlekijn – Orchis italica   Griekenland: Lefkas mei 

In Griekenland een veel voorkomende orchidee, bloeit vanaf half februari tot eind mei en wordt tot circa 40 centimeter hoog. De oude Grieken noemden de plant: satyrion. Een sater is in de Griekse mythologie een ondeugend boswezen, vaak spelend op een fluit.

 

Witte Italiaanse orchis – Orchis italica forma albiflora(Nicora ex Fiori & Paol)


Aapjes orchis – Orchis simia    Griekenland: Peloponnesos – april – mei

De aapjes orchis komt niet zoveel voor in Griekenland. In Nederland staat de orchidee op de Rode lijst van planten als zeer zeldzaam. De plant bloeit in Griekenland vanaf begin maart tot eind mei. De aapjes orchis is 15 tot 40 centimeter hoog. De orchis simia kruist (hybride) regelmatig met de orcis italica.


Vierpunt orchis – Orchis quadripunctata   Griekenland: Peloponnesos – mei

De plant bloeit van begin maart tot eind mei en is 10 tot 40 centimeter hoog. De basis van de bloem is lichter gekleurd en heeft meestal vier spikkels. De plant groeit in een steenachtige omgeving en komt voor in Italie en Griekenland.


Wantsenorchis – Orchis coriophora   Griekenland: Peloponnesos eind april – begin mei

Deze plant komt in Nederland niet meer voor. In Griekenland is de plant te vinden in wat hoger gelegen weilanden. Bloeiperiode eind maart tot begin juni. De hoogte van de plant is 10 tot 35 cm. De bloeiwijze is een langwerpige aar.


IJle moerasorchis of IJle orchis – Orchis laxiflora  Griekenland: Peloponnesos – april/ Lefkas – mei

De bloemen zijn paars met naar bijna wit toelopend in het centrum. In Nederland komt deze orchis niet meer voor. De plant houdt van een vochtige omgeving en moerassen. De plant is 30 tot 60 cm hoog en bloeit van half februari tot begin juni.


Bleek bosvogeltje – Cephalanthera damasonium                   Wit bosvogeltje – Cephalanthera longifolia    

De orchidee “het bosvogeltje”  komt in heel Griekenland wel voor. Het Bleek bosvogeltje heeft breder blad. 

De bloemen aan de aar zijn vaak niet of maar kort open. De Cephalantheraword onder andere gevonden in berggebieden. De plant wordt circa 30 centimeter hoog en bloeit vanaf half maart tot eind mei.


Romeinse orchis  –  Dactylorhiza romana

De Romeinse orchis bloeit in Griekenland vanaf half februari tot eind mei. De Romeinse orchis is 10 tot 40 centimeter hoog en wordt gevonden op phrygana hoogte (vegetatie van maquis), bij olijfboomgaarden en op open plekken in het bos. De D. Romana komt voor in heel Griekenland. De Dactylorhiza sambucina of Vlierorchis variant is waargenomen in Noord-Griekenland.

 

 

flora in Griekenland    Griekse planten A t/m H    Griekse planten K t/m Le   Griekse planten Li t/m N  

 

orchideeën    Griekse planten P t/m R    Griekse planten S t/m Z    bomen en struiken

 

© Ecogriek                                                                              

codigera-