Griekse planten (5) S t/m Z

 

Schermbloemenfamilie – Umbelliferae

 

Wilde peen – Daucus carota

De Wilde peen is de voorloper van de gecultiveerde peen. De Wilde peen werd vroeger gebruikt als anticonceptie- middel en tegen nieraandoeningen. De plant heeft witte bloemen, met in het centrum van het bloemscherm een donkerpaars bloemetje. Na het bloeien sluit het scherm en vormt een bol. Het is een belangrijke waardplant voor rupsen. In Griekenland komt de plant veel in het wild voor in velden en bermen.

 


Sleutelbloemfamilie – Primulaceae

 

 Griekse cyclaam – Cyclamen graecum

Er zijn ruim 20 soorten cyclamen (cyclaam grieks-kyklos = kring of schijf). In het wild groeien de meesten hiervan in bossen in het Middellandse zeegebied. De Griekse cyclaam groeit en bloeit vooral in het zuiden van Griekenland zoals op de Peloponnesos en op Kreta. Vanaf september tot december bloeien er hele velden vol van deze circa tien centimeter hoge plant.

 

Valeriaanfamilie – Valerianaceae

 

 

Spoorbloem of Rode valeriaan – Centranthus ruber

 Groeit in het wild op rotsachtige bodem en hellingen. De hoogte is 30 tot 80 cm. De plant bloeit van april tot juli. De plant wordt in Griekenland ook wel als pot- of tuinplant gehouden. De naam spoorbloem zou komen van het “spoor” aan de onderzijde van de bloem. De spoorbloem trekt vaak vlinders aan. 

 

 


Viooltjesfamilie – Violaceae

 

Bosviooltje of Bleeksporig bosviooltje – Viola riviniana 

Het wilde Bosviooltje groeit veel in Griekenland en bloeit vanaf half maart tot eind mei. Het Bosviooltje groeit in loofbossen en vaak in een rotsachtige omgeving. De plant wordt maximaal 30 centimeter hoog.

 


Vlasfamilie  –  Linaceae

 

Zacht behaarde Vlas – Linum pubescens

 Een inheemse vlassoort in Griekenland. De lage plant groeit meestal in een rotsachtige omgeving. 

Het woord Linum zou komen van het woord linea = lijn. Lijnzaad is het zaad van de vlasplant.

 


Vlinderbloemenfamilie – Leguminosae

 

Bonte wikke – Vicia villosa

 Deze plant komt in heel Europa wel voor. In Griekenland veelvuldig. De plant staat meestal in een groep en kan 150 cm hoog worden. De bloemen zijn paars tot blauwpaars. De Bonte wikke heeft een peul van circa vijf centimeter met zaden. Bloeit vanaf half maart tot half juni.

 

Geel stalkruid – Ononis natrix

 De stevige kleverige stengel zou de eg stoppen tijdens het ploegen. Daarom wordt deze plant in het Engels restharrow genoemd. De plant bloeit van half maart tot begin augustus. Hoogte tot 80 cm. De stengel en bloemknoppen zijn erg kleverig. De plant heeft een sterke zoete geur.

 

Purperklaver – Trifolium purpureum

 In Nederland komt deze klaversoort niet voor. De purperen bloem is 2 tot 3 cm lang. De onderste bloemhelft gaat het eerst open. Vindplaatsen in Griekenland zijn droge locaties, velden en de lagere berggebieden. De plant wordt 20 tot 60 cm hoog en bloeit van half maart tot begin augustus.


Windefamilie – Convolvulaceae

 

Mediterrane winde – Convolvulus althaeoides  of  Elegante winde – Convolvulus elegantissimus

De Mediterrane winde komt van nature voor in Griekenland, de plant wordt maximaal een meter hoog en bloeit vanaf half februari  tot eind mei. De Mediterrane winde groeit in rotsachtige gebieden, kloven en in bermen. De “althaeoides” is in het hart van de bloem donker gekleurd, terwijl de “elegantissimus” in het centrum van de bloem wit gekleurd is.

 


Wolfsmelkfamilie – Euphorbiaceae

 

Wolfsmelk – Euphorbia characias

Deze gewone wolfsmelk is in Griekenland een vroege bloeier, bloeit vanaf half januari tot eind april.

De plant heeft een hoogte van 30 tot 75 centimeter.

 

Boomvormige wolfsmelk –  Euphorbia dendroides

Een wolfsmelk met een wat boomachtig uiterlijk. De dendroides groeit in rotsachtige gebieden, meestal in een

ruime populatie. De plant kan tot twee meter hoog worden en bloeit in Griekenland vanaf februari tot juni. 

 

Zeewolfsmelk – Euphorbia paralias

De Griek Theophrastus; leerling van Aristoteles, heeft de plant deze naam gegeven en beschrijft waar de plant het beste groeit; op zandstrand. Hoogte 20 tot 60 cm. Bloeit van half april tot begin oktober. Het melkachtige sap van de plant is giftig (bijtend) en kan hevige oogirritatie veroorzaken.

 

Wonderboom – Ricinus communis

 Uit de vrucht van de boom, de wonderboon, wordt wonderolie geperst. Vroeger werd wonderolie als lampolie gebruikt. De Wonderboom plant kan tot vier meter hoog worden. De plant bloeit in het wild in Griekenland vanaf half januari tot begin oktober en komt voor langs wegkanten en in ravijnen.

 


IJskruidfamilie – Aizoaceae

 

 

 Rode hottentotvijg of middagbloem – Carpobrotus acinaciformis

 Vetplant afkomstig uit Zuid-Afrika. Deze plant is veel te vinden aan de kust in Griekenland, hele velden bloeien soms op het strand. De plant bloeit van maart tot eind mei. Kleurschakeringen van wit naar bijna geel en van roze – rood naar paars. Geen beschermde plant.


IJzerhardfamilie – Verbenaceae

 

 Monnikspeper of Kuisboom – Vitex agnus castus  

De Monnikspeper of Kuisboom is een inheemse plant van de Mediterrane flora. De eigenschappen van de plant werken als een anafrodisiacum, een middel dat de geslachtsdrift vermindert. Om deze reden werd de plant vroeger veel in kloostertuinen geplant als hulpmiddel om celibatair te leven. De plant zou bij vrouwen helpen tegen klachten als pms of de overgang. De plant groeit in het wild in Griekenland vooral in bergkloven en ravijnen, de plant wordt circa 1 tot 3 meter hoog en bloeit met paars-blauw-witte bloemen vanaf eind mei tot half november. De Monnikspeper trekt veel vlinders aan.

 

Wisselbloem  – Lantana camara

De Lantana wordt ook ondergebracht bij de IJzerhardfamilie. De Lantana groeit in de natuur in tropische of subtropische gebieden zoals Griekenland. Het meest opvallende aan de Lantana is de wisselbloem. De bloem wisselt twee kleuren bloemen. De overeenkomst met andere IJzerhardsoorten is de aantrekkingskracht van vlinders. De bekende soorten Lantana als tuinplant zijn de Lantana camara, Lantana hypericifolia en de Lantana montevidensis. Alternatieve namen voor de Lantana zijn: Wisselbloem, Bourbontje en Verkleurbloem. De bessen die op bramen lijken zijn giftig.

 

flora in Griekenland    Griekse planten A t/m H    Griekse planten K t/m Le   Griekse planten Li t/m N  

 

orchideeën    Griekse planten P t/m R    Griekse planten S t/m Z    bomen en struiken

 

© Ecogriek