Griekse planten (3) Li t/m O
Lipbloemenfamilie – Labiatae of Lamiaceae
Brandkruid –Phlomis fruticosa syn. Phlomis portae
De Phlomis fruticosa heeft veel overeenkomsten met de Phlomis cretica maar de fruticosa kan ruim een meter hoog worden, de cretica heeft een hoogte van maximaal 50 centimeter. De plant wordt in Griekenland gevonden op rotsachtige plaatsen en in de phrygana. Brandkruid is een inheemse soort en bloeit vanaf half maart tot eind juni. Opvallend aan het Brandkruid is de zaaddoos van de bloem na de bloei.
Griekse Andoorn – Stachys spruneri
De plant groeit in een rotsachtige omgeving, laag in de bergen en wordt 20 tot 40 centimeter hoog. De Griekse Andoorn bloeit vanaf half maart tot begin juni. De plant staat op de Rode lijst van bedreigde soorten en de plant is een endemische soort van Griekenland. De Andoorn bevat antioxidant en werd gebruikt voor medische doeleinden.
Kegeltijm – Thymus capitatus of Coridothymus capitatus
In Nederland komt deze tijmsoort niet voor. In Griekenland is dit de meest voorkomende en de meest belangrijke tijm soort. Deze tijm zorgt, volgens de kenners, voor de beste kwaliteit honing van de wereld. De plant is zeer sterk geurend, het is de bekende geur die je vooral ruikt als je in Griekenland aankomt. Groeit op droge locaties, de plant is 10 tot 35 cm hoog en bloeit van half mei tot begin september.
Lissenfamilie – Iridaceae
Krokus – Crocus boryi en Crocus niveus
In Griekenland bloeien in de maanden oktober tot en met april veel wilde krokussen.
Deze krokussen worden vaak gevonden in rotsachtige omgeving.
De boyri wordt tot 15 centimeter hoog en de niveus tot 25 centimeter. De krokus niveus lijkt op de krokus boyri maar de niveus is een endemische soort van de Peloponnesos in Griekenland.
Het duidelijkste verschil met de boryi is de meer gele en dikkere helmknop en de gele zaadknop van de niveus.
Gele of gouden herfstkrokus Peloponnesos Griekenland
Moerasgladiool – Gladiolus palustris
De moerasgladiool groeit in de lagere berggebieden en houdt van een vochtige omgeving. De plant is 20 tot 60 cm hoog en bloeit vanaf half april tot begin augustus.
Avond Iris of Barbarijse kust Iris Gynandriris sisyrinchium syn. Moraea sisyrinchium
De Iris komt als wilde plant veel voor in het Middellands zeegebied. Bij de Avondiris gaan de bloemen van de plant pas na de middag open. De Latijnse naam zou komen van de botanist Theophrastus en refereren aan het Oudgriekse woord voor lederen tuniek (sisurna). Bloeit vanaf januari tot eind april en kan tot 45 centimeter hoog worden.
Winteriris / Wilde Iris Kreta Iris unguicularis syn. Stylosa syn. Iris unguicularis ssp. cretensis
Deze Iris bloeit veelvuldig in het wild in Griekenland, vooral in de maanden december tot en met februari. De Iris is een Lisbloem, de naam Iris kan verwijzen naar de Griekse mythologie, Iris is dan de godin van de regenboog. De Kreta Iris is op zich een endemische soort voor Kreta maar komt ook wel op de Peloponnesos voor. De unguicularisis nog te vinden op het vaste land van Griekenland, de Peloponnesos, de Ionische eilanden en op Rhodos. De wilde Iris wordt circa 20 centimeter hoog.
Maagdenpalmfamilie – Apocynaceae
Oleander – Nerium oleander
De Oleander is een veel voorkomende struik in Griekenland. De plant groeit in het wild langs rivierbeddingen en in kloven en wordt tot circa vier meter hoog. Gecultiveerd wordt de plant vaak aangeplant als haagplant. De Oleander is het hele jaar groenblijvend en bloeit vanaf begin mei tot begin september. De Oleanders hebben bloemschermen van roze of witte bloemen. Gecultiveerde soorten hebben ook wel gele of lichtoranje bloempjes. Het blad en de stengels zijn giftig, geiten en schapen eten niet van de oleander. Vroeger werd de Oleander wel als gifplant gebruikt en als middel om een abortus op te wekken.
Nachtschadefamilie – Solanaceae
Doornappel – Datura stramonium
Een uitermate giftige plant met hallucinerende eigenschappen door de aanwezigheid van hyoscyamine, scopolamine en atropine. De plant werd gebruikt als toverelixer bij indianenstammen en als dodelijk wapen tegen vijanden. De trompetachtige bloemen kunnen circa 10 centimeter lang worden. Oorspronkelijk komt de plant uit Noord-Amerika, nu komt de doornappel veel in het wild voor in Griekenland op bijvoorbeeld braakliggende terreinen en bij vuilnis.
Narcisfamilie – Amaryllidaceae
Dichtersnarcis of Witte narcis – Narcissus poeticus
De Dichtersnarcis wordt van alle soorten narcissen wel de mooiste narcis genoemd. De plant komt van nature voor in onder andere het zuiden van Bulgarije, Griekenland en Spanje. De plant heeft een hoogte van 20 tot 60 centimeter en de grote bloem een diameter tot maximaal 6 centimeter. De grote witte, openstaande bloem heeft een gele bloemkroon met een rode rand op de lip en een heerlijk zoete geur. De Dichtersnacis groeit in de lagere berggebieden tot aan de subalpine zone en bloeit vanaf eind maart tot eind juni. De plant wordt in Frankrijk en Nederland wel gekweekt voor de narcissen olie en verwerkt in parfum.
Gele Sternbergia – Sternbergia lutea
De Gele Sternbergia heeft veel overeenkomsten met een krokus, het verschil is dat de bloem een aparte stengel heeft en dat zij zes, in plaats van drie, meeldraden heeft. De plant wordt gevonden op schaduwrijke, rotsachtige plaatsen. Bloeit in Griekenland vanaf begin september tot eind november en is 10 tot 30 centimeter hoog. Bijnamen van de Gele Sternbergia zijn: lelie in het veld, gele herfstkrokus, herfst daffodil of herfst narcis.
Zeelelie of zeenarcis – Pancratium maritimum
Een mooie wilde bloem die heel zoet ruikt. Hoogte 20 tot 60 cm. Bloeit vanaf eind juni tot eind oktober. De zaden zijn licht van gewicht en drijven op zee waardoor de plant zich verspreidt langs de kuststroken. In het paleis van Knossos (Kreta) werden ze al geschilderd.
Ooievaarsbekfamilie – Geraniaceae
De Latijnse plantennamen van de Ooievaarsbekfamilie komen uit het Grieks. Geranium van het Griekse woord “geranos” is kraanvogel. Pelargonium van “pelargos” is ooievaar en Erodium van “erodios” is reiger.
Rotsooievaarsbek – Geranium macrorrhizum
De opvallende rotsooievaarsbek wordt wel de sierlijkste soort van alle wilde geraniums genoemd. De rotsooievaarsbek groeit in Noord-Griekenland, in andere delen van Griekenland komt de plant weinig tot niet voor. De plant groeit met een hoogte van zo’n 30 cm. in beboste bergen en rotslocaties in de middelste tot hogere berggebieden en bloeit vanaf eind maart tot eind juni.
Zachte ooievaarsbek – Geranium Molle
De Zachte ooievaarsbek komt in heel Griekenland wel voor, het is een inheemse plant in het Middellandse zee gebied en in submediterrane gebieden. De plant groeit op zonnige plaatsen meestal op relatief droge grond. De plant heeft roze-paarse bloemen en een hoogte van 10 tot 30 cm., bloeiperiode vanaf eind maart tot eind juni.
flora in Griekenland Griekse planten A t/m H Griekse planten K t/m Le Griekse planten Li t/m N
orchideeën Griekse planten P t/m R Griekse planten S t/m Z bomen en struiken
© Ecogriek