Griekse planten (2) K t/m Le
Kaasjeskruidfamilie – Malvaceae
Australisch kaasjeskruid – Lavatera bryoniifolia (Malva Australiana)
Deze plant groeit in wegbermen en op droge locaties. De plant is 10 tot 30 centimeter hoog. Bloeit van half april tot begin juli. De zaadbolletjes hebben wel wat weg van een Goudse kaas. Het woord Malva is afgeleid van het Griekse woord voor verzachten.
Groot kaasjeskruid – Malva sylvestris
Het Groot kaasjeskruid is de meest voorkomende van de kaasjeskruidsoorten in Griekenland. De plant heeft een hoogte van 30 tot 120 centimeter en bloeit vanaf half februari tot eind juni.
Stokroos – Alcea pallida
Een veelvoorkomende plant die van half april tot begin juli veel kleur geeft aan wegbermen. De plant is circa 1 tot 2,5 meter hoog. Voorheen heette deze bloem Althea Pallida naar het Griekse woord voor geneeskunde, nu heeft de plant de Latijnse naam hiervoor.
Kappertjesfamilie – Capparaceae
Kappertjesplant – Capparis ovata
De ovata is bijna gelijk aan de bekendere Capparis spinosa maar het blad van de plant is wat puntiger. De kappertjes zijn de ongeopende bloemknoppen van de plant. Ingelegd in azijn of zout zijn deze eetbaar en worden wel gebruikt in salades en op pizza’s. De plant bloeit van half april tot eind september op droge grond, veel in de lagere berggebieden.
Kattenstaartfamilie – Lythraceae
Kruipkattenstaart – Lythrum junceum
De Kruipkattenstaart groeit op vochtige locaties zoals moerasgrond, meestal aan de oever van een rivier of in vochtige weilanden. De plant wordt 20 tot 70 cm. hoog en komt in het hele zuiden van Europa voor. De plant lijkt op andere planten in de Kattenstaartfamilie maar blijft vrij laag en heeft daar zijn naam aan te danken. De Kruipkattenstaart bloeit in het wild in Griekenland vanaf eind april tot begin september met grote bloemtrossen en violet paarse bloemetjes.
Kogelbloemfamilie – Globulariaceae
Drietandkogelbloem of Struikkogelbloem of Cipressenkruid – Globularia alypum
De Drietandkogelbloem is groenblijvend en bloeit in Griekenland vanaf eind januari tot begin juni. De plant groeit in droge rotsachtige gebieden en heeft een hoogte tot 80 centimeter. De plant heeft een zoete geur en trekt vlinders aan. Het is een geschikte bloem voor een droogbloem boeket. De plant heeft een zuiverende werking en wordt wel gebruikt als geneeskrachtig kruid.
Komkommerfamilie – Cucurbitaceae
Springkomkommer – Ecballium elaterium
Ook wel spuitkomkommer genoemd. De naam is ontstaan door de grote vrucht die open kan springen waarna het zaad er uit spuit. De plant bloeit in Griekenland van eind februari tot begin oktober in de lagere berggebieden.
Leliefamilie – Liliaceae
Italiaanse look of Bruidsbloem – Allium neapolitanum
allium-neapolitanum.allium-neapolitanumitaliaanse-look.jpgallium-neapolitanum
In Griekenland komt deze plant in het wild veel voor, het is een inheemse mediterrane plant. De bloem ruikt lekker en wordt wel in bruidsboeketten gebruikt. Deze Allium bloeit vanaf begin februari tot eind mei en wordt 20 tot 50 centimeter hoog. Het blad van de plant kan je verwerken in het eten, het liefst voordat de plant bloeit.
Kievitsbloem – Fritillaria messanensis
Een mooie plant tussen de enorme hoeveelheid bloemen die in het vroege voorjaar in Griekenland al bloeien.
De plant heeft één tot drie bloemen, hoogte tot 40 cm. Bloeit in de velden van half februari tot eind mei.
De messanensis is een specifieke Griekse soort.
Kuifhyacint – Muscari comosum Troshyacint – Muscari neglectum Muscari spreitzenhoferi
Deze hyacinten bloeien al vroeg in Griekenland. Vanaf februari tot eind mei. Er zijn wereldwijd veel soorten Muscari, in Griekenland zijn er circa tien soorten die in het wild groeien. Sommige soorten hiervan zijn endemisch voor Griekenland. De bollen van de kuifhyacint worden wel gegeten als afrodisiacum, een middel om de geslachtsdrift te stimuleren. Het woord Afrodisiaca is afgeleid van de Griekse godin van de liefde: Aphrodite.
Slagersbezem of Muizedoorn – Ruscus aculeatus
De Slagersbezem is een groenblijvende plant of kleine struik met een hoogte tot 1 meter. De plant bloeit in Griekenland vanaf eind januari tot begin mei, het witgroene bloemetje bloeit in het midden op wat het blad van de plant lijkt. In werkelijkheid is dit “blad” een cadode, een verlenging van de stengel van de plant. Na de bloei verschijnt hier een groene bes die in de herfst naar rood verkleurd. Soms blijft deze rode bes tot ver in de winter onder het blaadje op de cadode hangen. De Slagersbezem groeit in bosrijke gebieden, van de takken van de plant werden vroeger bezems gemaakt.
Zeeajuin of zeeui – Urginea maritima
Deze plant bloeit van half juli tot eind oktober. De plant staat symbool voor goed geluk en wordt in Griekenland met Nieuwjaar wel boven of aan de deur gehangen. De plant bloeit in de duinen maar ook in de bergen.
flora in Griekenland Griekse planten A t/m H Griekse planten K t/m Le Griekse planten Li t/m N
orchideeën Griekse planten P t/m R Griekse planten S t/m Z bomen en struiken
© Ecogriek