Bomen en struiken

 

Griekenland is ook met de bomen en struiken of heester flora één van de meest soortenrijkste in Europa.


Citrus

 

         Citroenboom – Citrus limon                                                                  Sinaasappelboom – Citrus sinensis 

 

De Kumquat wordt in Griekenland op de Ionische eilanden geteeld voor verwerking in marmelades, gebak en voor de productie van de Corfu Koum Quat likeur.

 


Dennenfamilie  –  Pinaceae

Kefalonische spar of Griekse spar of Griekse zilverspar  –  Abies cephalonica

De Griekse spar is endemisch voor Griekenland, het dichtste bos met deze spar staat op de Mount Ainos  op Kefalonia. De boom groeit echter ook in de bergen in Centraal-Griekenland in de regio Agrafa, op de Olympus berg en in het Taygetosgebergte op de Peloponnesos. De Griekse spar bereikt een hoogte van circa 30 meter en groeit in de bergen op een hoogte vanaf 600 tot en met 2000 meter. Het is een opvallend donkergroene boom en de meest gebruikte bijnaam van de Venetianen was de “zwarte spar”. Het hout van de dikke stam was favoriet voor het maken van bv. palen, boten en roeispanen, nu wordt de boom beschermd.

 


Kattenstaartfamilie – Lythraceae

 

Granaatappel – Punica granatum


Mahoniefamilie  –  Meliaceae

 

 

Indische sering – Melia azedarach

De Indische sering komt van oorsprong niet uit Griekenland maar is wel regelmatig te zien in heel Griekenland. Het is een uitheemse boom uit landen zoals Pakistan en Australië. De Indische sering staan bekend om zijn mooie en duurzame houtsoort, net zoals mahoniehout. Van de ruwe pitten van de bessen van de Indische sering worden wel kralensnoeren gemaakt, de boom heeft hierdoor Kralenboom als bijnaam. 


Moerbeifamilie – Moraceae

 

 

Vijgenboom – Ficus carica


Napjesdragersfamilie of Beukenfamilie – Fagaceae

 Tamme kastanje  – Castanea sativa

De Tamme kastanje komt van nature voor in heel Zuid-Europa. In Griekenland groeien de bomen in de montane boomgrens, op koele locaties. De boom wordt circa 30 meter hoog, 250 jaar oud en is wijd verspreid in Griekenland. De naam zou komen van de stad Kastanies, een Griekse stad in het Evros gebied op de grens met Turkije. Zowel het hout als de vrucht van de Castanea savita zijn veel gebruikte producten.

 


Olijffamilie – Oleaceae

 

Olijfboom – Olea europaea

 

Meer informatie over de olijfboom, olijfolie en de olie

 


Palmenfamilie  –  Palmae of Arecaceae

 

Kretenzische dadelpalm  –  Phoenix theophrasti

Deze palm komt van oorsprong voor in Turkije, op het Turkse schiereiland Datça, daarna op Kreta en groeit

nu meer verspreid over Griekenland. De naam aan de palm is gegeven door de Griekse botanist en filosoof Theophrastus. De vruchten van deze palm zijn niet eetbaar.

 

mastiekboom---pistacia-lentiscus
mastiekboom---pistacia-lentiscus

Pruikenboomfamilie  –  Anacardiaceae

 

 

    uitgebreide beschrijving van de mastiek van Chios

 

 

   Mastiekboom – Pistacia lentiscus

 

 

 

 

Rozenfamilie  –   Rosaceae

 

Loquat  – Eriobotrya japonica

Een groenblijvende boom. De rijpe oranje vrucht Loquat is een redelijk zoete sappige vrucht, die zo gegeten kan worden maar ook wel verwerkt wordt in jam of salades. De fruitboom komt van oorsprong uit Japan, Japanse wolmispel, maar groeit nu al decennia in Griekenland.

 

 

Perzik – Prunus persica

 


Tamarisk familie – Tamaricaceae

 

Smyrna Tamarisk of Zout ceder – Tamarix smyrnensis

Groeit over het algemeen op zoute grond en is in Griekenland veel te vinden op het strand, in het zuiden van het vaste land van Griekenland, de Peloponessos en de Egeïsche Eilanden. Smyrna was de vroegere Griekse naam voor de stad Izmir. De bomen kunnen het zout, wat ze opnemen uit het zoute water, weer afscheiden. De bloemen zijn wit tot roze en de boom of heester bloeit aan het eind van de herfst en in de eerste wintermaanden.

 


Vlinderbloemenfamilie – Leguminosae

 

Judasboom – Cercis siliquastrum

 

Mimosaboom – Acacia baileyana / Mimosoideae

De Mimosa is een in Griekenland geïmporteerde boom vanuit bijvoorbeeld Brazilië.

 

Spaanse brem of Bezemstruik – Spartium junceum

 Deze struik groeit graag op zonnige hellingen, veel langs de kant van de weg. De gele bloemen hebben een zoete geur. Hoogte tot 3 meter, bloeit vanaf half maart tot eind augustus. De takken worden wel gebruikt om bezems van te maken. De etherische olie van de bloem kan als slaapmiddel gebruikt worden. 

 


Licheen of korstmos Griekenland   

 

Dooiermos – Xanthoria

 Lichenen of korstmossen worden gevormd door een symbiose, een interactie met twee organismen. Onderzoek naar korstmossen wordt Lichenologie genoemd. Korstmossen groeien langzaam en zijn vaak te vinden op de wat dunnere takken. Lichenen werden in de Griekse oudheid voor medische doeleinden gebruikt. 

 

flora in Griekenland    Griekse planten A t/m H    Griekse planten K t/m Le   Griekse planten Li t/m N  

 

orchideeën    Griekse planten P t/m R    Griekse planten S t/m Z    bomen en struiken

 

©  Ecogriek