Vissen

 

Ichtyologie (Grieks woord) is de wetenschap die onderzoek doet naar vissen. Het woord Ichthus (vis) uit het Oudgrieks heeft een symbolische waarde en kan uitgebeeld worden als vis of als wagenwiel, beiden zijn Christelijke symbolen. Zoetwatervissen leven vooral in de grotere rivieren in bijvoorbeeld het noorden van Griekenland. Brakwater vissen leven in de overgangsgebieden tussen rivier en zee. Zoutwatervissen leven in de Griekse zeeën, er zijn circa 400 vissoorten in de zeeën van Griekenland te vinden.

 

Snorkelen en duiken

Griekenland heeft een fascinerend onderwater landschap, afhankelijk van de diepte waarop de vis zwemt zijn er veel soorten vissen te zien tijdens het snorkelen of duiken. Op elk Grieks eiland is wel een professionele duikschool met gediplomeerde duikinstructeurs en goede apparatuur om te duiken of te snorkelen. Een snorkeluitrusting wordt meestal voor de hele dag gehuurd en een duikuitrusting per uur.

 

 

Vissoorten Griekenland

 

De Apogon imberbis is een Kardinaalbaars soort en wordt ook wel de Mul koning of Mulletking genoemd. De Apogon imberbis heeft lichtrode tot oranje kleur,  zwarte ogen met twee horizontale witte strepen. De Mulkoning heeft een lengte van 10 tot 15 centimeter en zwemt op een diepte van 10 tot 200 meter, vooral in de omgeving van koraalriffen maar ook op rotsachtige bodems.

 

De Bokvis (Boops boops) is een zeebrasem soort en zwemt vooral boven zeegrasvelden of modderige bodems en langs rotsachtige kusten. De Bokvis heeft een lengte van 20 tot 36 centimeter, een grijs-blauwe rug en zilverkleurige zijkanten met een lange bruine streep en vier goudkleurige strepen. De naam “Boops” komt uit het Grieks en is te vertalen als “koeienoog”, een verwijzing naar de grote ogen van de vis. De bokvis leeft op een diepte van 100 tot 350 meter maar komt ‘s nachts naar de oppervlakte.

 

 

De Bruine schorpioenvis (Scorpaena porcus) wordt soms ook wel Bruin drakenhoofd of Zwarte schorpioenvis genoemd. De Bruine schorpioenvis leeft op een diepte van 5 tot 800 meter boven de rotsachtige zeebodem. De Scorpaena porcus heeft een grijs tot bruine kleur en een lengte van zo’n 30 centimeter.

 

De Bruine tandbaars (Epinephelus marginatus) leeft in koraalriffen en langs rotsachtige kusten op een diepte van 8 tot 200 meter. De Bruine tandbaars, ook wel Marou genoemd,  heeft een maximale lengte van 1,50 meter en kan 50 jaar oud worden. De vis heeft een hoge rug en een bruine tot groene kleur met gele vlekken en een gele buik.

 

De Diplodus annularis wordt in Griekenland Sparos genoemd, het is een zeebrasemsoort en komt veel in de Griekse zeeën voor. De Diplodus annularis leeft in ondiep water boven een rotsachtige of modderige bodem. De Sparos heeft een lengte van 15 tot 30 centimeter, is zilver van kleur en heeft een ringvormige zwarte vlek op de staartvin. Jongere vissen hebben meestal nog vijf verticale strepen op de zilvergrijze huid.

 

De Geep (Belone belone), ook wel de Gewone geep genoemd is een lange en slanke vis met een lengte van 50 tot 90 centimeter. De vis heeft een gevorkte staartvin en lange kaken die lijken op een pincet, de onderkaak is iets langer dan de bovenkaak. De Geep zwemt in scholen vlak onder het oppervlaktewater.

 

De Gehoornde slijmvis (Parablennius tentacularis) leeft op een maximale diepte van 10 meter boven sedimentair gesteente of zeegras. De Gehoornde slijmvis heeft een maximale lengte van 15 centimeter, een gespikkelde kastanjebruine kleur, vaak in een zigzag patroon, lange tentakels en twee hoorntjes op de kop.

 

De Grote pieterman (Trachinus draco) wordt ook wel de Gewone Pieterman genoemd, de gifstekels van de rugvin veroorzaken bij de mens pijnlijke steken . De Grote Pieterman is groengrijs tot geelbruin van kleur en heeft een gemiddelde lengte van 30 centimeter. In de zomer leeft de Grote Pieterman op een diepte van 5 tot 30 meter, vaak verscholen in het zand. In de winter leeft de Trachinus draco meer op een diepte van zo’n 150 meter.


 natuur Griekenland     vissoorten deel 2     vis eten in Griekenland

 

© Ecogriek