Hagedissen

In Griekenland leven veel hagedissoorten, bv de Egeïsche muurhagedis en de karsthagedis. Sommige soorten zijn endemisch voor Griekenland en komen alleen in een bepaalde streek voor. Zoals de beschermde Griekse hagedis – Hellenolacerta graeca – of Griekse berghagedis van de Peloponnesos.  Ook de Peloponnesos muurhagedis – Podarcis peloponnesiacus – en de Peloponnesos kielhagedis – Algyroides moreoticu – zijn endemische soorten.

De Peloponnesos kielhagedis komt ook voor op de Ionische eilanden Kefalonia en Zakynthos en soms op het

vasteland in West-Epirus. De kleurrijke Taurische hagedis – Podarcis tauricus komt onder andere op Kefalonia voor.

 

Hardoen

Hardoen – Laudakia stellio  komt voor op Rhodos.


Afrikaanse kameleon

 

De Gialova Lagoon op de Peloponnesos is de enige plaats in heel Europa waar de Afrikaanse kameleon leeft. Een kleine en kwetsbare groep van circa 350 stuks die bescherming nodig heeft. Het meest opvallende kenmerk van de hagedissoort kameleon is hun mogelijkheid om hun lichaam van kleur te doen veranderen. Het doel hiervan is verbergen en communicatie. Ze leven uitsluitend van insecten; ze leven slechts 12 tot 16 maanden en ze leggen circa 50 eieren in het zand. Hun natuurlijke vijanden zijn vossen, marters, wezels, maar ook honden en katten die hun nesten opgraven en hun eieren stelen. Vandaag de dag is echter de mens een grotere bedreiging: Elke zomer wordt 15 % van hun aantal doodgereden of ze worden gevangen en als huisdier verkocht voor zo’n 25 tot 30 euro.


Mediterrane kameleon of Gewone kameleon

 

De Mediterrane kameleon (Chamaeleo chamaeleon) is een hagedissoort die in ieder geval voorkomt op de Griekse eilanden Samos, Kreta en Chios. In het verleden was het verspreidingsgebied waarschijnlijk groter maar de waarnemingen van de afgelopen jaren beperkt zich tot deze drie eilanden. De Mediterrane kameleon wordt ook wel de Gewone kameleon genoemd. De kleur van de kameleon kan variëren van geel/bruin of van groen tot donkerbruin tot bijna zwart. De kleur van de kameleon verandert als een reactie op licht en temperatuur of op emotie.


natuur Griekenland

 

 

©  Ecogriek