Bever

 

 

De bever (Castor fiber) is het grootste knaagdier van Europa. De bever is een dagdier, maar in gebieden waar hij verstoord wordt is hij meer in de nacht actief. Bevers leven in kleine familiegroepen in de buurt van water en zijn goede zwemmers. Meestal leven er zo’n vijf  bevers in een groep, het volwassen paartje en hun jongen.

 

Bij gevaar slaat een bever met zijn brede platte staart op het wateroppervlak. In Griekenland leefden er vroeger veel bevers, nu is deze nagenoeg uitgestorven. De laatste twee jaar zijn er wat bevers waargenomen op het vasteland in wetlands bij Epirus.

 

Beverrat

 

 

Regelmatig ziet men een beverrat voor een bever aan. De beverrat (Myocastor coypus) komt ook voor in deze wetlands. Oorspronkelijk komt de beverrat niet uit Griekenland maar uit Zuid-Amerika. De beverrat werd vroeger naar Europa gehaald voor het fokken, de pels werd of wordt verwerkt in kleding. De beverrat ontsnapte soms en verspreidde zich zo. De beverrat is schadelijk voor de wetlands en de flora en fauna in de gebieden en moet actief bestreden worden. De beverrat is kleiner dan de bever en heeft een dunne spitstoelopende staart. De beverrat wordt, net als de muskusrat, wel gegeten onder de naam waterkonijn.  

 


 natuur Griekenland

 

© Ecogriek