Vissoorten Griekenland

 

Vissoorten die leven in de Griekse zeeën met afbeelding en beschrijving.

 

De Mediterrane papegaaivis (Sparisoma cretense) wordt ook wel de Europese papegaaivis  genoemd. De Europese papegaaivis leeft op een diepte van 5 tot 30 meter bij rotsachtige kusten. De basiskleur is oranje met twee gele vlekken en een grijs vlak, op oudere leeftijd kan de vis grijs van kleur worden, de maximale lengte is 50 centimeter.

 

 

De Moeraal (Muraene helena) wordt ook wel de Murene of de Mediterrane murene genoemd. De Moeraal heeft een plat aalachtig lichaam met een maximale lengte van 1,5 meter, de basiskleur is donkergrijs tot donkerbruin met een marmeren gespikkelde huid. De Mediterrane muren zwemt op een diepte van 10 tot 50 meter en leeft vooral in rotsholtes. Een beet kan voor de mens gevaarlijk zijn vanwege het milde gif in het slijm.

 

 

De Monniksvis (Chromis chromis) wordt ook wel Zwaluwstaartvis genoemd vanwege de gevorkte staartvin. De Monniksvis leeft in grote scholen in ondiep water op een diepte van 2 tot 40 meter langs de rotswanden in de Griekse zeeën. De Monniksvis heeft een lengte van zo’n 14 centimeter en een kastanjebruine kleur, de juveniel heeft een helder blauwe kleur.

 

 

De Mullus surmuletus en de Mullus barbatus worden beiden Mul genoemd. Andere benamingen zijn respectievelijk de Gestreepte zeebarbeel en de Ongestreepte zeebarbeel, Rode mul of de Roodgebaarde barbeel. De Mul leeft op een diepte van 5 tot 500 meter en heeft een gemiddelde lengte van 25 centimeter.

 

 

De Regenbooglipvis (Coris julis) leeft vaak boven zeegrasvelden en langs de rotsachtige kust op een diepte van 2 tot 120 meter. De Regenbooglipvis is een slanke vis met een lengte tot 30 centimeter en een spitse snuit. De vrouwelijke Coris julis heeft over de lengte bruine strepen, de mannelijke vis een oranje gekartelde streep.

 

 

De Roodbekgrondel (Gobius cruentatus) leeft op een diepte van 15 tot 40 meter in gebieden met een zanderige of rotsachtige bodem en boven velden met zeegras. De Roodbekgrondel heeft een langwerpig lichaam met een maximale lengte van 16 centimeter, een kastanjebruin gevlekt lichaam, rode lippen en rode vlekken op de kop.

 

 

De Schriftbaars (Serranus scriba) heeft een gemiddelde lengte van 25 centimeter en een maximale lengte van 35 centimeter. De Schriftbaars heeft een gedrongen lichaam, een grote kop en scherpe tanden. De basiskleur is geel tot beige met contrasterende verticale lijnen, de staartvin is donkergeel tot oranje. De Serranus scriba zwemt gemiddeld op zo’n 30 meter diepte en leeft in de buurt van rotsen.

 

 

De Symphodus tinca wordt soms ook wel Atlantische Pauwlipvis of de Lijster genoemd. De vrouwelijke Symphodus tinca heeft een grijze tot lichtbruine basiskleur met drie donkere strepen. De mannelijke vis heeft vooral in de paartijd een heldere gele basiskleur en rode en blauwe strepen. De gemiddelde lengte van de Atlantische Pauwlipvis is 25 centimeter en leeft op een diepte van 1 tot 25 meter vooral in lagunes en bij zeegras.

 

 

Het Vlaggenbaarsje (Anthias anthias) wordt ook wel de Middellandse Zee Anthias of de Mediterrane Anthias genoemd. Het Vlaggenbaarsje heeft een roodachtige kleur, een lengte van 15 tot 27 centimeter en zwemt lang schaduwrijke rotsformaties op een diepte van 25 tot 300 meter.

 

 

 

De Xyrichtys novacula is geel-oranje of roze tot parelwit van kleur en heeft een lengte van 20 tot 30 centimeter en scherpe tanden. De Xyrichtys novacula leeft in de zomermaanden op een diepte van 1 tot 20 meter boven zanderige of modderige bodems, in de winter op een diepte van 90 tot 150 meter.

 

 

De Zwarte grondel (Gobius niger) leeft op een diepte van 2 tot 50 meter in brak water en zout water. De Zwarte grondel is vooral te vinden in lagunes, tussen zeegrasvelden of zeewier en boven zanderige of modderige bodems. De kleur is vlekkerig donkerbruin maar het mannetje wordt in het broedseizoen nagenoeg helemaal zwart.

 

 

De Zwartkopzeebrasem (Diplodus vulgaris) wordt ook wel de Twee gestreepte zeebrasem genoemd. De Zwartkopzeebrasem heeft twee kenmerkende zwarte strepen, een op de borstvin en een voor de staartwortel. De Diplodus vulgaris heeft een lengte van 30 tot 45 centimeter en leeft bij voorkeur  op een diepte van maximaal 50 meter langs de kust en boven rotsachtige bodem.


 

Andere soorten vis in de Griekse zeeën zijn onder andere: Kleine koornaarvis (Aterhina boyeri), Gevlekte dwergtarbot (Bothus podas), Spitssnuitzeebrasem (Diplodus puntazzo), Sargos (Diplodus sargus sargus), Tijger murene (Enchelycore anatina), Gobius geniporus, Zadelzeebrasem (Oblada melanura), Seranus cabrilla, Seranus hepatus, Spaanse zeebrasem (Pagellus acarne), Gestreepte bokvis of Goudgestreepte zeebrasem (Sarpa Salpa), Rode schorpioenvis (Scorpaena scrofa), Bruine konijnvis (Siganus luridus), Spicara maena, Stephanolepis diaspros, Pauwlipvis (Thalassoma pavo) en de Atlantische sterrenkijker (Uranoscopus scaber).

 

 

 


vissoorten Griekenland deel 1     vis eten in Griekenland